jaktak.cz

Jak snadno a rychle udělat džem z borůvek | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak snadno a rychle udělat džem z borůvek | recepty.  Tmavě modré plody borůvek jsou přirozeně sladké s mírnou chutí. Jsou velmi oblíbené na koláčích, v dezertech a zavařeninách. Připravuje se z nich i borůvkové víno, které má údajně léčivé účinky. Borůvky se dají zmrazit, aroma i chuť si zachovají až jeden rok. V článku vám poradíme, jak si snadno a rychle udělat domácí borůvkový džem v několika příchutích.

Co je potřeba

  • lesní borůvky
  • chemicky neošetřený citron
  • želírovací cukr
  • další přísady podle druhu připravovaného džemu

Krok 1

 Čerstvě nasbírané lesní borůvky přeberte, odstraňte napadané jehličí a lístečky a dobře je propláchněte. Borůvky se doporučuje zpracovat nejpozději druhý den po sběru, jen tak je zaručena nejvyšší kvalita. Z borůvek se  dají připravit i vychvalovaná povidla, na rozdíl od džemů není potřeba k jejich výrobě pektin. Borůvky totiž obsahují jen malé množství této želírovací látky a je nutné ho k ovoci přidávat, aby džem byl pěkně hustý. Pektin je běžně dostupný v obchodní síti a přidává se do džemu před cukrem. Rychlejší, ale bohužel dražší, je práce s želírovacím cukrem. Je k dostání ve variantách 1:1, 2:1 a 3:1. 

Krok 2

Borůvkový džem s citronem

1 kg borůvek, 500 g želírovacího cukru 2:1, 2 citrony, 2 lžíce vody

Borůvky podlijte dvěma lžícemi vody, přidejte pokrájené citrony i s kůrou a nechte vařit asi 10 minut. Pak nasypte ke směsi za stálého míchání želírovací cukr, přiveďte znovu do varu a společně povařte ještě 5 minut. Ihned po dokončení plňte do sklenic s těsným uzávěrem, po naplnění otočte sklenice na 15 minut dnem vzhůru. Nemusí se zavařovat, džem se nekazí.

 

Krok 3

Borůvkový džem s citronem a tymiánem

1 kg čerstvých borůvek, 1 citron, 500 g želírovacího cukru 2:1, 5 lžic citronové šťávy, 5 lžic sušeného tymiánu

Borůvky promíchejte s pokrájeným citronem i s kůrou, sušenou tymiánovou natí, citronovou šťávou a rozvařte. Směs nechte stát 24 hodin. Pak ji promíchejte s želírovacím cukrem, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Horké plňte do sklenic a dobře uzavřete. Nemusíte zavařovat, postupujte jako v předešlém receptu. Džem má zvláštní, velmi příjemnou kořeněnou chuť.

 

 

Krok 4

Borůvkový džem s citronem a skořicí

1 kg čerstvých borůvek, 500 g želírovacího cukru 2:1, 3 lžičky mleté skořice, 3 lžíce citronové šťávy

Borůvky podlijte dvěma lžícemi vody, přidejte šťávu z citronu (nebo celý citron), skořici, promíchejte s želírovacím cukrem a uveďte do varu. Nechte směs za stálého míchání 5 minut vařit. Horké plňte do sklenic, nejlépe se šroubovacím uzávěrem. Nechte 15 minut otočené dnem vzhůru.

Krok 5

Borůvkový džem s mátou

1 kg borůvek, 500 g želírovacího cukru 2:1, hrst lístečků máty, šťáva z 1 citronu

Borůvky promíchejte s želírovacím cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu, 5 minut povařte a těsně před odstavením vhoďte jemně krájenou mátu. Dále již nevařte. Džem má svěží pepermintovou chuť.

Krok 6

Borůvkový džem s levandulí

1 kg borůvek, 500 g želírovacího cukru 2:1, 3 lžíce sušených květů levandule, citronová šťáva z 1 citronu

Borůvky povařte s levandulovými květy a citronem. Nechte do druhého dne stát. Pak promíchejte s cukrem, směs uveďte do varu a 5 minut povařte. Naplňte sklenice s těsnícím uzávěrem a otočte na 15 minut dnem vzhůru. Džem má velmi výraznou chuť, uvádím ho pro milovníky levandulové příchuti a vůně. Někomu chutná, někomu ne, doporučuji nejprve vyzkoušet poloviční dávkování.

Borůvky se dobře kombinují i s ostatními druhy ovoce. Doporučuji zejména maliny, lesní jahody, ostružiny, meruňky a rybíz. Při kombinování s rybízem se můžete vyhnout přidání pektinu, rybíz má velmi dobrou želírovací schopnost.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-snadno-rychle-udelat-dzem-z-boruvek-recepty.html