jaktak.cz

Jak na zálivku do salátu, aneb pravidla pro přípravu dobré zálivky | rady a návody

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na zálivku do salátu, aneb pravidla pro přípravu dobré zálivky | rady a návody.  Zálivka, chcete-li dresink, je do salátu přímo nutnost. Salát bez zálivky prostě není salát. Samozřejmě dobré a chuťově vyvážené zálivky. Jenže jak na ni, že? Jednoduše. Přečtěte si následující řádky a stanete se doslova mistři zálivek. Prozradíme vám, jak správně připravit kvalitní a dobrou zálivku, jaké ingredience zkombinovat a v  jakém poměru a nějaké vychytávky také nebudou chybět.

Co je potřeba

  • kapka kyselého

  • olej

  • trochu sladkého

  • ždibec slaného

  • cosi emulgujícího

  • nezbytné kuchyňské náčiní

 

 

Krok 1

Šlehat, míchat, šejkrovat, a to s nasazením. Jedině tak vytvoříte tu správnou konzistenci, tedy emulzi. K té je zapotřebí propojit dvě nesourodé tekutiny, což vyžaduje určité úsilí. Ovšem jedině v podobě emulze zálivka ulpí doslova na každém lístečku a splní tak svůj účel dochucení každé salátové součásti. Úžasným pomocníkem při výrobě kýžené emulze vám bude sklenice s víkem, zavařovačka.

Krok 2

Základní složky, a těmi jsou:

Olej, coby spolehlivý nositel chuti a podmínka pro vstřebávání některých vitamínů.  Ideálně lisovaný za studena. Při výběru oleje se nevažte jen na klasický olivový, ale využijte i jiné, excelentní druhy. Například lněný, dýňový, sezamový či arašídový nejsou vůbec od věci. Významně salát ozvláštní. A velkou specialitkou je olej nahradit Tahini pastou ze sezamových semínek či arašídovým máslem.

Něco kyselého, co dodá salátu na svěžesti a vyváží plnou chuť oleje. Zde je výběr obrovský. Citronová či limetková šťáva rozhodně nic nezkazí . Jsou ale i různé octy – bílý či červený vinný ocet, jablečný ocet, ocet balzamikový či octy s bylinkami. A nebojte se ani jejich kombinací. Takový balzamikový, který je příjemně nasládlý s řízným octem vinným či jablečným, to je velká dobrota.

Dotek sladkého je nutný k vyvážení kyselosti. I zde je škála možných sladidel široká. Od typického bílého či třtinového cukru, přes klasický med, až po různé sirupy, kterých na trhu také není málo. Do salátů jsou báječné především agávový, datlový či javorový, a v případě cukru vřele doporučuji zvolit exotičtější variantu, cukr kokosový. Pokud jste opravdu odvážní, oslaďte salát sušeným ovocem, které předem namočíte a následně rozmixujete na pastu.

Slané nesmí chybět. Ovšem nemusí se jednat vyloženě o sůl. Tu je možné nahradit sójovou, rybí  nebo tamari omáčkou. Slaným šperkem k dochucení je olivová tapenáda či nasekaná ančovička.

Emulgující složka,  není nutnou podmínkou, ovšem zálivka s ní vydrží déle pohromadě. Tuto funkci výborně zastane například hořčice, nejlépe pikantnějšího rázu, tedy dijonská či hrubozrnná, jogurt či žloutek. Může to být ale i výrazná miso pasta.

Krok 3

Ano, i pořadí je pro dobrou zálivku důležité. Proto:

Nejprve promíchejte kyselou, slanou a sladkou složku.

V případě, že využijete pomocníka k vytvoření dokonalé emulze a použijete nějakou z emulgujících složek, zašlehejte ji nyní.

Na závěr celého snažení zašlehejte olej a emulze je na světě.

Krok 4

Pravdou je, že vyladit ideální poměr jednotlivých složek tak, aby dresink byl chuťově vyvážený, není zcela jednoduché. Pokud se ale budete držet následujícího, dosáhnete ideálu nebo se mu alespoň  přiblížíte.

Na jeden 1 díl kyselé složky použijte 3 díly oleje (zálivka by měla obsahovat 60 % oleje, 30 % kyselé složky 10 % ostatního).

Krok 5

Možností k vylepšení základu je nespočet.

Například čili paprička, zelená bylinka, různá semínka, česnek, zázvor, sušená rajčata, ba i různá pesta a ořechová másla.

Krok 6

Správně připravenou a dobře prošlehanou zálivku s přehledem uchováte v lednici i několik dní. Skladujte ji ale nejlépe v uzavíratelné sklenici.

Ideální je,  zálivky záměrně připravit větší množství, a mít tak při ruce hotový dresink.

Ke kompletnímu docenění vašeho mistrovského díla dojde až ve výsledném salátu. Je tedy přímo nutné, aby byl také mistrovský. Tudíž křupavý a svěží. Proto zálivku k zelenému chroupání přidávejte až těsně před podáváním, jinak bude salát povadlý, nudně žvýkavý a ztratí svou zářivou barvu.

A mimochodem, zálivka by měla tvořit 1/10 váhy salátu a rovnoměrně dochutit jeho veškeré součásti. Takže svůj význam rozhodně má a za krátké studium určitě stojí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zalivku-do-salatu-aneb-pravidla-pro-pripravu-dobre-zalivky-rady-navody.html