jaktak.cz

Jak připravovat salát, aneb tipy a triky pro dokonalý výsledek | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak připravovat salát, aneb tipy a triky pro dokonalý výsledek | rady a tipy. Salát by měl na první pohled lákat k ochutnání jak barvou, tak úpravou na talíři a hlavně by měl dobře chutnat. Toho docílíme především správnou kombinací surovin, jejich dochucením, úhledným krájením ingrediencí a oku lahodícím servírováním. Bonusem navíc je skutečnost, že každou porcí  dokonalého salátu svému tělu dopřejete extra porci vitamínů a minerálů. Jak na to, se dočtete v následujícím článku. 

 

Krok 1

Nabídka listových salátů je velmi široká. Nahořklé i příjemně nasládlé odrůdy jsou k dostání i v zimě. Ovšem bez řádného dochucení to jsou stále „jen“ zelené listy bez výrazné chuti. Tu pravou chuť jim dodá vhodná zálivka z kvalitních surovin – salátové listy obalí jemným filmem a udělá z nich luxusní záležitost. 

 Nejznámější a nejuniverzálnější zálivka s olejovým základem, kterou lze považovat za „kuchařskou jistotu“ je klasická francouzská zálivka Vinaigrette. Na 100 ml oleje použijte 30 ml dobrého vinného octa či citronové šťávy. Ocet v misce šlehejte metličkou a pomalým pramínkem přilévejte olej, získáte krémovou emulzi, tu osolte a opepřete dle chuti a základ máte hotový.  Můžete přidat například med, hořčici, čerstvé bylinky či česnek, ale pozor: zásadně tyto dochucovadla zakomponujte před přidáním oleje. 

I bez oleje můžete vytvořit dokonalou zálivku, která listový salát značně pozvedne. Jednoduše sáhněte po mléčné složce, od smetany, přes podmáslí, k jogurtu či zakysané smetaně. Tu stačí dochutit jakoukoliv čerstvou bylinkou, česnekem, či medem v kombinaci s dijonskou hořčicí a kapkou citronové šťávy.

 

Krok 2

  • Aby byl salát lákavý na pohled, můžete ho barevně zpestřit jinými druhy zeleniny i ovocem. 

 

 Nebojte se experimentovat a místo zeleniny přidat například jablko, pomeranč, meloun či jahody.  Výbornou volbou jsou i sušená rajčata, avokádo, kapary či olivy a nasládlá červená či bílá salátová cibule nemá chybu. Ať přidáte do salátu jakékoliv pochutiny, krájejte je na podobně velké, spíše drobnější kousky. A to jak z estetických, chuťových, tak i praktických důvodů. Pravidlem podobně velkých kousků se u čili papriček ale rozhodně neřiďte.

Tajný tip je zde: syrová zelenina je výborná, co ale výslednému salátu dodá zaručeně šmrnc je zelenina nakládaná, grilovaná, blanšírovaná či pečená.

Krok 3

  • Aby  se salát stal právoplatným a plně vyváženým jídlem, je zapotřebí ho obohatit především bílkovinami.

 

Salát můžete doplnit i některým dalším způsobem, vyzkoušejte třeba klasické krutony nebo slanou granolu.

Vynikajícím, ale méně zdravým doplňkem salátu je osmahnutá cibulka či vepřové škvarečky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravovat-salat-aneb-tipy-triky-pro-dokonaly-vysledek-rady-tipy.html