jaktak.cz

Jak upéct tresku se smetanou a stročky | recept s houbami

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

 Jak upéct tresku se smetanou a stročky | recept s houbami. Letošní rok s příjemnými teplotami a dostatkem vláhy je příznivý pro růst hub. V našem kraji se opět po několika letech v lesích objevila zajímavá houba s dekadentním vzhledem - Stroček trubkovitý. Stroček je výborná jedlá houba, která v čerstvém stavu chutná nejlépe ve smetanové omáčce nebo opečená na slanině. Bezkonkurenční je sušený, kdy se rozvine jeho plná chuť a při vaření intenzivní vůně. Doporučuji vyzkoušet následující kombinaci s rybím masem.

Co je potřeba

  • 500 g filet z tresky
  • 50 g čerstvých stročků
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • větvička čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 2 lžíce přepuštěného másla

Krok 1

V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a do horkého vložte očistěné stročky. Větší plodnice rukou roztrhejte na menší kousky. Nechte odpařit uvolněnou vodu z hub. Jakmile v pánvi zůstane jen tuk, přidejte na malé kousky pokrájený česnek. Osmahněte ho dorůžova a zalijte smetanou. Vařte do změknutí hub.

Krok 2

Tresku nebo jinou rybu naskládejte těsně vedle sebe do pekáčku. Rybu dobře osolte.

Krok 3

Uvařenou omáčkou rybu v pekáčku přelijte a posypte shrnutými lístky z větvičky tymiánu. Vložte do trouby a upečte  při 200 °C, aby ryba zůstala šťavnatá. Během pečení se omáčka zredukuje a zbyde jí přesně na zalití 3 porcí. Podávejte s vařenými brambory.

Krok 4

Stroček trubkovitý najdete na vápenitých půdách v blízkost buků, většinou od poloviny srpna do pozdního podzimu. Je blízkým příbuzným lišek a nehrozí záměna za žádný jedovatý druh. V kuchyni se využívá jako kořenící houba, usuší se a namele na prášek. Houby rostou v trsech a proto se rychle sbírají a snadno čistí. Jsou oblíbené v Německu (trumpeta mrtvých) a Francii (Truffe des paures) jako náhražka lanýžů. Latinský název je Craterellus cornucopioides.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-tresku-se-smetanou-strocky-recept-s-houbami.html