jaktak.cz

Jak připravit marinované thajské hovězí satay na grilu | originální recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit marinované thajské hovězí satay na grilu | originální recept. Tento recept vás ohromí svojí bohatou chutí. Tajemství dobrého satay se skrývá v marinádě a tato tradiční, léty prověřená, je prostě nejlepší. Recept je velmi jednoduchý a satay můžete připravovat nejen venku na grilu, ale i doma v troubě. Pokaždé bude chutnat výborně.

Co je potřeba

Marináda:

  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 2 šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 chilli
  • kousek galangalu (zázvoru)
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce mletého koriandru (dávám polovinu)
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 5-6 lžic hnědého cukru
  • 3 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1/4 šálku rybí omáčky
  • 2 lžíce kokosového (rostlinného) oleje
  • na špičku lžičky mletého kardamomu

- 750 g hovězího zadního masa

Krok 1

Všechny uvedené ingredience na marinádu rozmixujte. Ochutnejte ji, bude chutnat sladce, kořeněně a slaně, přičemž sladká a slaná by měla dominovat. Omáčku případně vylaďte cukrem  nebo rybí omáčkou. Kdo má rád pikantnější jídla, může přidat chilli. Hovězí maso nakrájejte na tenké proužky, vložte do misky s marinádou a důkladně obalte ze všech stran. Zakryjte a nechte odležet nejméně 1 hodinu v chladu. Nic se nestane, když budete maso marinovat přes noc, čím déle, tím lépe. 

Krok 2

Po odležení maso navlékejte na špízy. Nechte dostatečně dlouhý volný konec, abyste mohli špízy na grilu obracet. Používáte-li dřevěné špejle, namočte je předem do vody, aby se nepřipalovaly. Grilujte na venkovním grilu nebo v troubě. Zbytkem marinády špízy potřete po vložení na grilovací mřížku. 

 

Krok 3

K masu se podává pikantní arašídová, původem indonéská, omáčka satay, která se v současnosti rozšířila po celé jihovýchodní Asii. Její příprava je opět velice jednoduchá. Umixujte společně šálek nesolených pražených arašídů, 1-2 stroužky česneku, 1/2 lžičky tmavé sojové omáčky, 1/2 lžičku chilli, 1/2 lžičky šťávy z limety a 1/2 šálku kokosového mléka. Chuť vyladíte tak, aby vám vyhovovala. Takto připravenou omáčku využijete i jako marinádu na kuře, dip k jarním závitkům nebo čerstvé zelenině i k ochucení tofu.

Krok 4

A na závěr tip na salát, protože ten ke grilování neodmyslitelně patří. Rajčata, salátovou okurku, červenou cibuli a nasekanou nať hladkolisté petržele promíchejteOchuťte hnědým cukrem, rýžovým octem a citronovou šťávou. Podávejte s marinovaným masem a arašídovou omáčkou. Salát se nemusí solit. 

Šálek - 230 ml

lžička - 5 ml

lžíce - 15 ml

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-marinovane-thajske-hovezi-satay-na-grilu-originalni-recept.html