jaktak.cz

Jak zpracovat brusinky | recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat brusinky | recepty. Dnes se s vámi podělím o recepty na zpracování brusinek. Všechny recepty jsou mnohokrát odzkoušené a snadné. Brusinky obsahují hodně tříslovin, a proto se musí přidávat poměrně mnoho cukru, aby výrobky z nich měly dobrou chuť. Obsahují také kyselinu benzoovou, která působí jako konzervant (odpadá zavařování) a dostatek pektinu, nemusíte přidávat další. Džemy a kompoty z brusinek mají mnohostranné využití v kuchyni.

Co je potřeba

Pro všechny recepty:

  • brusinky
  • krupicový cukr
  • citronová (pomerančová) kůra
  • více u každého receptu

 

 

Krok 1

Brusinky s vínem a pomerančem

4 kg brusinek, 7 dl červeného vína, šťáva a kůra ze 4 pomerančů, 3 kg krupicového cukru, 3 svitky skořice

Brusinky nasypte do kastrolu s širokým dnem. Prosypte je cukrem, zalijte vínem a pomerančovou šťávou. Přidejte celou skořici (zkuste sehnat cejlonskou, je aromatičtější než běžně prodávaná). Pomerančovou kůru nastrouhejte (jen oranžovou vrstvu) a promíchejte s obsahem kastrolu. Uveďte do varu, povařte 10 minut a přeceďte. Bobulky odložte stranou a tekutinu dalším varem zredukujte přibližně o třetinu. Brusinky nasypte do sklenic, zalijte horkou šťávou, uzavřete a otočené dnem vzhůru nechte zchladnout.

 

Krok 2

Brusinkové pyré

3 hrnky zralých brusinek, 1/4 hrnku vody, 2 hrnky krupicového cukru, 1 citron

Brusinky zalijte vodou a duste pod pokličkou přibližně 5 minut, dokud nezměknou. Rozmixujte je ponorným mixerem, promíchejte s cukrem a znovu 1 minutu provařte, aby se cukr rozpustil. Musíte je stále míchat, jinak se připálí. Odstavte a dochuťte citronovou šťávou. Naplňte do sklenic a uskladněte. Hodí se jako poleva na zmrzlinu, palačinky i k zalití horkou vodou jako čaj.

Krok 3

Brusinková granita 

500 ml brusinkové šťávy, 70 g krupicového cukru, šťáva z 1/2 citronu, 60 ml vodky

Brusinkovou šťávu s cukrem promíchejte v hrnci a pomalu zahřívejte. Stále míchejte a jakmile se cukr rozpustí, sejměte z ohně. Směs nalijte do misky, nechte vychladnout a do studené vmíchejte vodku a citronovou šťávu. Dejte do mrazničky asi na 2 hodiny, pak promíchejte a nechte asi 5 hodin mrazit. Pak rozmixujte výkonným mixerem.

Krok 4

Brusinkový džus

1 kg brusinek, 750 g krupicového cukru, šťáva z limety, pomeranče nebo citronu, 6 dl vody

Brusinky, cukr, šťávu a vodu promíchejte, uveďte do varu, povařte 3 minuty. nechte stát 24 hodin. Druhý den opět zahřejte, po minutě varu přeceďte přes hustou tkaninu a naplňte do lahví.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-brusinky-recepty.html