jaktak.cz

Jak uvařit škubánky s mákem a cukrem | levné jídlo z brambor

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit škubánky s mákem a cukrem | levné jídlo z brambor. Škubánky jsou tradičním a levným českým jídlem z brambor. V současnosti tento trochu upravený pokrm zažívá renesanci pod jiným názvem se zdánlivou pravopisnou chybou v podstatném jméně. Název a receptura je údajně patentovaná, ale je volně dostupná na internetu, takže kdo chce, najde ji. Návod v našem článku je uveden tak, jak se toto jídlo vařilo u nás doma před téměř padesáti lety. Jako děti jsme toto jídlo měly „za trest“, ale dnes si na něm občas s chutí pochutnáme. Vyzkoušejte starý předpis i vy.

Co je potřeba

  • 1 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky nebo krupice
  • 60 g másla
  • 400 ml mléka
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • švestkový kompot nebo povidla

Krok 1

Na škubánky budete potřebovat moučnou odrůdu brambor, v obchodě označenou písmenem C. I z brambor označených B/C se škubánky povedou. Je důležité mít odrůdu, která se rozváří, z lojovitých brambor nejsou škubánky příliš chutné. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky, zalijte vodou jen  v nezbytném množství, osolte a uvařte do poloměkka.

Krok 2

Připravte si hrubou mouku nebo krupici, máslo (ghí) a mléko. Umelte mák a promíchejte ho s moučkovým cukrem.

Krok 3

Z téměř uvařených brambor slijte vodu, nahraďte ji připraveným mlékem, přiveďte znovu do varu a poloměkké brambory odstavte. Mléko sceďte, ale nevylévejte, brambory zasypte moukou nebo krupicí, udělejte do nich několik děr, vlijte zpět scezené mléko a nechte ještě 10 minut vařit. Pak  škubánky dobře rozmíchejte s máslem, aby v nich nebyly žmolky. 

Krok 4

Škubánky vykrajujte namočenou lžící  a opečte je na másle nebo sádle. Někde se neopékají a jedí se rovnou tak. Hotové posypte nebo obalte směsí mletého máku s moučkovým cukrem a podávejte.

Krok 5

Škubánky jsou staročeským pokrmem, který se v každém regionu podává jiným způsobem, a stejně tak se liší názvosloví. Škubánky se jedí jako příloha k houbové omáčce, samostatné jídlo s mákem, tvarohem, nebo s povidlovou omáčkou (rozvařená povidla s trochou vody, zahuštěná moukou). Tomuto jídlu se u nás říkalo škubánky, jinde to jsou opečenky, kucmoch, šustka atd.

Ke škubánkům s mákem se výborně hodí švestky. Stačí několik švestek povařit s rumem a hřebíčkem a přidat na talíř. Já škubánky obkládám švestkami zavařenými ve vlastní šťávě a lžíci rumu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-skubanky-s-makem-cukrem-levne-jidlo-z-brambor.html