jaktak.cz

Jak zavařit švestky ve vlastní šťávě | polotovar na knedlíky a koláče

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zavařit švestky ve vlastní šťávě | polotovar na knedlíky a koláče. Chcete si i v zimě pochutnat na švestkových koláčích nebo knedlících a místa v mrazáku je málo? Zkuste švestky zavařit ve vlastní šťávě! Chutnají lépe než kompotované, na koláčích výborně drží tvar a nepouštějí šťávu při pečení, takže se nestane, že budete mít rozmáčené těsto. Pokud jsou švestky hodně zralé, lze je zavařit i bez přidaného cukru. Vydrží celý rok a nekazí se, mám to osobně vyzkoušené.

Co je potřeba

  • zralé švestky
  • tuzemák
  • volitelně cukr
  • želírovací ovocný cukr pro diabetiky (volitelně)

Krok 1

Švestky, které plánujete použít na koláče, dobře operte, ostrým nožem rozřízněte po obvodu a odstraňte pecku. Je na vašem rozhodnutí, jestli se spokojíte s půlkami nebo každou půlku ještě rozříznete podélně.

Švestky na knedlíky nařízněte na špičce a pecku vytlačte.

Krok 2

Švestky naskládejte do sklenic řeznou stranou dolů. Co nejvíce je stlačujte. Švestky po zavaření trochu klesnou, tak aby volná část ve sklenici byla co nejmenší. Podle toho, jak máte sladké ovoce, přidejte cukr nebo lžíci želírovacího ovocného cukru pro diabetiky. Já cukr nepřidávám. Nahoru do každé sklenice nalijte 2 lžíce tuzemáku (rumu). Sklenice uzavřete a zavařujte 15 minut při 80 °C

Krok 3

Ještě teplé sklenice postavte dnem vzhůru a po vychladnutí uložte do sklepa. Na dně ve sklenicích bude malé množství uvolněné švestkové šťávy. Takto zavařené švestky využijete jako čerstvé. Jsou pevné, při pečení se nerozpadají - drží tvar. Hodí se na přípravu všech druhů jídel. Zavařovat stejným způsobem  můžete i meruňky. Jen počítejte s tím, že horní vrstva změní barvu. Je to jen kosmetická vada, na chuť to nemá vliv.

Krok 4

Sklenice, ke kterým se nepřichytily víčka, znovu nezavařujte. Švestky jsou pak už příliš měkké. Zužitkujte je hned třeba na koláče nebo švestky ve slanině.

Krok 5

Švestku zabalte do plátku slaniny a závitky narovnejte vedle sebe do zapékací misky. Zapečte v troubě při vyšší teplotě. Po upečení do každé švestky zapíchněte párátko a podávejte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zavarit-svestky-ve-vlastni-stave-polotovar-na-knedliky-kolace.html