jaktak.cz

Jak udělat jablečný rosol s mrkví a rumem | recept na zpracování jablek

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat jablečný rosol s mrkví a rumem | recept na zpracování jablek. Nabízím vám tip na zpracování jablek nehodících se k uskladnění. Už naše babičky a prababičky se snažily vše, co vypěstovaly zužitkovat, nic nesmělo přijít nazmar. Po sklizni se pěkná jablka uskladnila na zimu a ta méně pěkná, padaná nebo červivá se začala konzumovat přednostně. Když jich bylo příliš mnoho, vařil se jablečný rosol nebo povidla. Rosol z padaných nebo méně kvalitních jablek se dá ochutit přídavkem jiného ovoce, bylinek nebo i chilli papričkami. Návod na rosol s mrkví je obsahem našeho dnešního článku.

Co je potřeba

  • 800 g jablečné šťávy
  • 200 g mrkve
  • 10 g citrusového pektinu
  • 500 - 750 g krupicového cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 lžic tuzemáku (rumu)

Krok 1

Jablka pečlivě omyjte, odstraňte poškozená místa a nakrájejte je na menší kousky, ale jaderník nevykrajujte.  Vložte jablka do kastrolu, podlijte vodou a  rozvařte je na kaši. Rozvařenou směs nechte přes tenké plátno volně vykapat, nejlépe přes noc. 

Krok 2

Zachycenou šťávu  odvažte a podle toho kolik jí máte, upravte poměr ostatních ingrediencí. Jablečnou kaši nevyhazujte, využijte ji na povidla. Šťávu dejte vařit do nádoby se širším dnem. Přidejte jemně nastrouhanou mrkev a 10 minut společně v nezakryté nádobě vařte.

Krok 3

Do vroucí směsi nasypte cukr promíchaný s práškovým pektinem a citronovou šťávou. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 5 minut.

Během varu se na okrajích tvoří hustá pěna. Tu průběžně odstraňujte odpěňovačkou. Není to nic závadného, dá se s ní ochutit třeba bílý jogurt, ale ve sklenici s rosolem by pokazila estetický dojem, vypadá jako plíseň. 

Krok 4

Hotový rosol odstavte a 2 minuty míchejte mimo plotýnku. Na závěr ochuťte tuzemákem, klidně i ve větším množství, než je uvedeno. Rosol plňte do sklenic, uzavřete víčkem a obraťte na 10 minut dnem vzhůru. Zavařovat se nemusí, nekazí se.

Krok 5

Jablečnou kaši, která zbyla na sítu, prolisujte, abyste odstanili veškeré zbytky jadřinců. Okořeňte skořicí, mletým hřebíčkem, vanilkou a promíchejte s cukrem. Za stálého míchání důkladně povařte, ochuťte rumem a máte výborná jablečná povidla pro rychlou spotřebu. Uschovejte v chladničce a použijte jako náplň do buchet, palačinek nebo koláčů.

Množství přidaného cukru volte podle toho, jak sladká máte jablka. 

 

Jablečný rosol nelze použít na pečení, roztéká se. Vhodný je ke slepování cukroví, potírání upečených moučníků nebo jako pomazánka na chléb.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-jablecny-rosol-s-mrkvi-rumem-recept-na-zpracovani-jablek.html