jaktak.cz

Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept. Recept na toto zajímavé jídlo pochází z jednoho zahraničního kulinářského webu. Jeho autor píše, že třídil staré recepty psané rukou jeho babičky. V následné diskusi si jídlo všichni pochvalovali, proto jsem se nechala zlákat a pokrm zkusila uvařit. Je to jednoduché, vydatné a výborné. Název jsem nechala původní, prý je odvozen od nastrouhaných brambor - jsou načechrané jako ovčí kožich.

Co je potřeba

  • 500 g vepřové plece
  • 1 velká cibule
  • 10 brambor
  • 300 g čerstvých hub (žampiony nebo lesní)
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • 4 lžíce majolky nebo kysané smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • lžíce oleje
  • 100 g tvrdého sýra
  • tuk na vymazání pekáčku

Krok 1

Vepřové maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v misce s hořčicí, majolkou (zakysanou smetanou), solí a pepřem. Nechte nejméně 30 minut odležet.

Krok 2

Velkou, na drobné kostičky pokrájenou cibuli nechte na oleji zesklovatět - nesmí zhnědnout. Přidejte plátky hub, mohou to být žampiony i lesní houby. Já využila (asi letos poslední) kloboučky václavek. Společně míchejte a nechte odpařit vodu z hub. Pak odstavte.

Krok 3

Odleželé maso rozprostřete do tukem vymazaného pekáče. Na vrstvu masa položte a urovnejte směs hub a cibule, osolte a opepřetePřitlačte, aby se obě vrstvy spojily.

Krok 4

Syrové brambory rozstrouhejte na hrubém struhadle, vyperte ve vodě a proceďte přes síto. Nudličky dobře vymačkejte a pokryjte směs v pekáčku. OsolteBrambory nestlačujte, nechte je volně.

Krok 5

Tvrdý sýr rozstrouhejte na nudličky, promíchejte se zbytkem majolky (smetany) a pomocí stěrky potřete bramborovou vrstvu. Pekáček zakryjte alobalem nebo víkem.

Krok 6

Troubu předehřejte na 180 °C a při této teplotě jídlo pečte asi 40 minut. Pak alobal odstraňte, zvyšte teplotu a ještě chvilku zapékejte, aby se utvořila zlatá kůrka. Ihned podávejte.

Žampiony nebo jiné houby s nevýraznou chutí můžete okořenit houbovým kořením nebo rozdrcenými sušenými houbami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-veprove-maso-v-ovcim-kozisku-z-brambor-stary-rusky-recept.html