jaktak.cz

Jak pěstovat vánoční hvězdu | rady a návody

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat vánoční hvězdu | rady a návody. Vánoční hvězda je oblíbenou a v předvánočním čase nejprodávanější rostlinou z rodu Euphorbia (Pryšce). Její výrazně zbarvené vrcholové listeny jsou ozdobou každé domácnosti a navozují tu správnou vánoční atmosféru. Podle prastaré aztécké legendy červenou barvu listenů způsobila krev nešťastně zamilované královny – žalem ji puklo srdce a její krev je navždy potřísnila. V domácích podmínkách se vánoční hvězda většinou pěstuje jako rostlina „na spotřebu“. Je to škoda, protože při správné péči se jedná o květinu víceletou. Radost vám může dělat několik let. Jak na to, aby vaše Euphorbia pulcherrima neboli Pryšec překrásný vydržel do příštích Vánoc, vám poradíme v článku.

Rostlin druhu Euphorbia existuje asi 1600. Nejčastěji se pěstuje jen několik málo druhů, mezi které patří i po celém světě známá Euphoria (Poinsettia) pulcherrima. Rostlina pochází z Mexika a byla objevena v roce 1834. Ve své domovině má podobu košatého keře, který může dorůstat do výšky až 5 m. I v domácích podmínkách se při dobré péči podaří vypěstovat poměrně velkou rostlinu.

Traduje se, že rostlina je velmi jedovatá. Ano, jedovatá je, ale ve skutečnosti je její toxicita slabá. Více si o tom můžete přečíst zde.

Vybírejte rostlinu s plně vybarvenými listeny. Dejte pozor, aby už v obchodě neopadávaly listy. Listy musejí být sytě zbarvené, bez skvrn a nepokroucené. Vánoční hvězda je citlivá na průvan studeného vzduchu. I krátkodobé vystavení mrazu květinu zahubí. Proto rostlinu dobře zabalte, abyste ji v pořádku donesli z obchodu. Doporučuji nejprve zabalit do hedvábného papíru a přenést v izolační tašce, kterou používáte při nákupu mraženého zboží.

 

 

Vánoční hvězdu pěstujte na místě s dostatkem přirozeného světla. V zimním období vydrží i přímé slunce, v létě ji musíte zastínit. Jakmile se zbarví listy, neměla by teplota klesnout pod 12 °C a být větší než 21 °C. Optimální teplota se pohybuje v rozmezí 18 – 25 °C. V ostatní době snese rostlina i nižší teploty, ale nepřežije mráz. Chraňte ji před průvanem.

Rostlinu zalévejte vrchem, nikdy ji nenechte vyschnout, zeminu udržujte přiměřeně vlhkou. Poinsettii prospívá občasné rosení listů vodou, barevné listeny ale nepostřikujte, voda by způsobila nepěkné skvrny. Po odkvětu rostlinu příliš často nezalévejte, držte ji při nízké vlhkosti. V létě dvakrát měsíčně přihnojte tekutým hnojivem.

Na jaře, po konci kvetení, seřezávejte vrcholy květiny, podpoříte tím růst nových výhonků. Řez proveďte těsně nad listovým řapíkem. Celá rostlina po poranění prýští jedovatou šťávu, proto čerstvou ránu potřete vazelínou. V polovině léta už by na rostlině měly růst mladé výhonky a je tedy čas na přesazování. Dávejte pozor, rostlina má křehké stonky i kořeny. Přesazujte do zeminy pro pokojovky, hlinitá je pro ni nevhodná. Květináč volte jen o málo větší, než původní. Mladé rostliny přesazujte každoročně, starší za 2 – 3 roky. Zem v květináči příliš nestlačujte. Vánoční hvězdě prospívá letnění, i s květináčem ji zapusťte do země na slunečném, před studeným průvanem chráněném stanovišti.

Rostlinu rozmnožíte vrcholovými řízky odebranými z mateční rostliny v létě. Řízek s růstovým vrcholem a alespoň dvěma páry listů by měl být asi 8-10 cm dlouhý. Asi na hodinu je vložte do vody o teplotě 20 °C – ustane výtok mléka. Pak zasaďte do směsi písku a nehlinité zeminy v poměru 1:1. Udržujte při 21 °C a nesmíte nechat zeminu vyschnout.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vanocni-hvezdu-rady-navody.html