jaktak.cz

Jak na nejběžnější těsta na pečení | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na nejběžnější těsta na pečení | rady a tipy. Před námi je období roku, kdy se více než kdy jindy věnujeme pečení. Na Vánoce se většina z nás chce pochlubit vzhledově atraktivním a chuťově dokonalým cukrovím. Zejména začátečnicím se nemusí dařit tak, jak si představovaly. Proto je tu následující článek s radami, jak vypracovat a pracovat s nejběžnějšími typy těst na vánoční cukroví.

Co je potřeba

přečíst si článek

Vánoční cukroví se nejčastěji peče z pevných těst. Výrobky z nich jsou poměrně trvanlivé, záleží především na náplni a způsobu dohotovení. Do této skupiny patří těsto linecké, vaflové, kokosové, křehké a slané. Z nich se asi nejvíce na sváteční pečivo uplatňují první tři jmenovaná těsta. Pojďme si je tedy přiblížit.

Linecké těsto vyžaduje rychlé zpracování v chladnějším prostředí. Ideální teplota zpracovávaných ingrediencí by neměla být vyšší než 20 °C. Je-li teplota vyšší, tuk se příliš zahřeje a je pohlcován moukou. Těsto ztrácí elastičnost, drobí se, praská a lepí se k podložce při vyvalování. Linecké těsto se musí nechat odležet v chladu, protože čerstvě vypracované těsto nemá tu správnou teplotu na vyvalování. Těsto zchlaďte na 10–15 °C, tak se vám s těstem bude pracovat nejlépe. Během práce si z chladničky vezměte jen malou část těsta a jakmile ji zpracujete, vezměte další. Při vyvalování moc nepodsypávejte, příliš mouky snižuje kvalitu těsta. Linecké těsto pečte při 180–200 °C přibližně 12 minut.

Vaflové těsto se svými vlastnostmi podobá lineckému. Liší se ingrediencemi a jejich vzájemným poměrem. V těstě jsou viditelné stopy jádrovin (ořechů, oříšků, podzemnice, mandlí), které mají velký vliv na chuť korpusu. Těsto připravujte krátce v chladnějším prostředí a nechte ho odležet do druhého dne. Teplota vstupních surovin je ideálně 20 °C. Vaflové těsto pečte při 180–200 °C zhruba 12 minut. Vaflové těsto má vyšší obsah tuku (jádroviny), a proto se nehodí k plnění máslovými krémy. Nejlépe se doplňují s ořechovými nebo ovocnými náplněmi.

Kokosové těsto obsahuje strouhaný kokos, proto při vyvalování na okrajích mírně praská. Podmínky při přípravě kokosového těsta jsou shodné s předešlými. I kokosové těsto nechte před dalším zpracováním krátce odležet v chladu. Pečivo s kokosem má výraznou chuť a vůni. Je velmi vhodné pro kombinování s čokoládovými náplněmi a polevami. Pečte při 180–190 °C.

Z tohoto těsta se tvaruje stříkané cukroví. Těsto má kašovitou konzistenci, za kterou vděčí vyššímu podílu tuku. Ihned po dohotovení se zpracovává. Tvary stříkáme cukrářským sáčkem s řezanou špičkou. Teplota surovin i prostředí při přípravě těsta může být v rozmezí 20–25 °C. Příliš chladu a studené vstupní suroviny těstu škodí. Těsto lze ochutit vanilkou, citronovou kůrou, kakaem, skořicí nebo jádrovinami. Těsto je velmi vhodné k výrobě čajového pečiva s ovocnými náplněmi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-nejbeznejsi-testa-na-peceni-rady-tipy.html