jaktak.cz

Jak upéct zázvorové hvězdičky | recept na slepované cukroví

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct zázvorové hvězdičky | recept na slepované cukroví. Slepované zázvorové hvězdičky jsou z těsta, z něhož se běžně pekly zázvorky. Zázvorky byly vyšší, cukrované a neoblíbené, ale tradičním druhem, který na stole nesměl chybět. Napadlo mě z těsta upéct vykrajované slepované cukroví, recept se ujal, zázvor už není díky ovocné směsi tak dominantní. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, vyzkoušejte recept. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 70 g jemně strouhaných mandlí
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 2 vejce
  • citronová nebo pomerančová kůra z poloviny plodu

ovocná směs na slepování

Krok 1

Do mísy prosejte hladkou mouku a moučkový cukr. Přidejte jemně strouhané nebo mleté mandle, citronovou (pomerančovou) kůru, 2 vejce a lžičku nebo dvě čerstvého zázvoru. Vypracujte těsto a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu.

Krok 2

Odpočinuté těsto rozválejte na 2 mm. Při vyvalování můžete těsto lehounce podsypat moukou. Vykrájejte hvězdy nebo jiné tvary. Vždy jeden kousek plný a druhý s otvorem.

Krok 3

Vykrájené hvězdy přeneste na tukem potřený plech. Chcete-li si ušetřit práci s následným mytím, plech vyložte pečicím papírem. Cukroví pečte při 160 °C asi 15 minut. Doba je orientační, respektujte zkušenosti s vaším spotřebičem. Upečené hvězdy by měly zůstat světlé.

Krok 4

Vychladlé pečivo můžete uschovat v krabici a plnit později. Slepujte vždy plný kousek a jeden s otvorem. Ovocná směs, kterou se cukroví slepuje, mu dodá vlhkost a cukroví brzy změkne. K zázvorové chuti se výborně hodí ovocná směs z jahod.

Před podáváním můžete hvězdy poprášit moučkovým cukrem.

Krok 5

Cukroví lze upéct i ve verzi pro diabetiky. Cukr nahraďte xylitolem ve stejném množství. Slepujte ovocnou směsí bez cukru. Cukroví vypadá ještě lépe, je-li posypané. Samozřejmě můžete použít práškový xylitol, ale větší dávky mohou působit projímavě, a proto cukroví nechte bez něj. Doporučuji cukroví a moučníky určené diabetikům „cukrovat“ kokosovou moukou. Vypadá stejně jako cukr, dobře chutná a krásně voní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zazvorove-hvezdicky-recept-na-slepovane-cukrovi.html