jaktak.cz

Jak připravit zapečenou čabajku s bramborami a vajíčkem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit zapečenou čabajku s bramborami a vajíčkem | recept. Kolečka ostré klobásy, vyskládané a dokřupava upečené na bramborové směsi s cibulí a česnekem přímo vybízejí k snědku. Obzvlášť jsou-li tyto pikantní kolečka doplněna zapečeným vajíčkem.

Co je potřeba

  • 500 g brambor
  • 2 červené cibule
  • 5–6 stroužků česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • máslo či sádlo na vymazání zapékací mísy
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení bramborové směsi
  • 1 čabajka o hmotnosti přibližně 125 g
  • 2 vajíčka

 

Krok 1

Ve větší míse promíchejte na tenké plátky nakrájené a oloupané brambory, na půlkolečka nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, sůl a pepř. Brambory nakrájejte na opravdu tenké plátky, aby se rychleji propekly. Já jsem si pomohla struhadlem, kde jedna ze stran obsahuje právě ideální „plátkovač“.

Krok 2

Směs přemístěte do hojně vymazané zapékací mísy.

Krok 3

Rovnoměrně prolijte smetanou a přiklopené pečte v předem vyhřáté troubě při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) přibližně 20 minut. Pak mísu odklopte, snižte teplotu na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte dalších 20 minut tak, aby brambory zezlátly a částečně změkly.

Krok 4

Po této době zapékací mísu vyndejte, v bramborové směsi rozhrňte důlek a rozklepněte do něj vajíčko. Počet vajíček přizpůsobte počtu strávníků. Každý by měl v porci jedno vajíčko ochutnat.

Krok 5

Současně s vajíčky navrch rozmístěte i na kolečka nakrájenou čabajku.

Krok 6

Takto vraťte zpět do trouby závěrečně zapéct, asi tak na 15–20 minut.

Pikantně provoněnou specialitu servírujte posypanou cibulkou či petrželkou.

Odvážnější mohou vrstvu bramborové směsi doplnit Chorizem, které je ještě o něco výraznější.

A ještě jeden skvělý tip, tentokrát pro milovníky zabijačkových dobrot. Směs je úžasná i zapečená s kolečky jelítka.  

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zapecenou-cabajku-s-bramborami-vajickem-recept.html