jaktak.cz

Jak uvařit vynikající řepný krém | zdravý recept na polévku

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit vynikající řepný krém | zdravý recept na polévku. Pokud patříte k hospodyňkám, které rády uvaří něco zdravého a zároveň nebudou muset ani moc otevřít peněženku, tak určitě vyzkoušejte zahřívací řepnou polévku, která zasytí celou rodinu. Stačí pouze porce pro pány a ,, pálihuby“ více okořenit ostřejším kořením a porce pro dítka nechat jemnější chuti.

Takže stačí jen oběhnout zahrádku, sousedy zahrádkáře, trhy, nebo oddělení zeleniny v supermarketu, koupit červenou řepu a můžete začít. A když jsem to zvládla já na jedničku, tak už určitě každý.

Co je potřeba

Na polévku si připravíme:

  • 4ks červené řepy
  • 2ks menší cibule
  • 1 lžíci másla
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř, pálivá paprika
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml zakysané smetany
  • snítky čerstvého kopru (pokud vám chutná)

Krok 1

Nejdříve očistíme červenou řepu, kterou nakrájíme na drobnější kostky.

Od velikosti kostek se odvíjí doba vaření.

Krok 2

Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme asi půl hodiny na mírném ohni provařit. Řepa musí být téměř měkká.

Nezapomeneme vyjmout bobkový list a celý pepř. Polévku rozmixujeme dohladka a ochutíme citronovou šťávou.

Ochutnáme a dochutíme dle vlastní chuti.

Krok 3

Na talíř nakrájíme nadrobno kopr a do misky doprostřed stolu připravíme zakysanou smetanu. Já na závěr pokapala dýňovým olejem. Vše můžete vmíchat i přímo do polévky.

Popřejte si dobrou chuť a nezapomeňte, že červená řepa je velmi prospěšná pro zdraví. Rozšiřuje tepny a zpevňuje stěny vlásečnic. Dále má pozitivní vliv na zrak a vylučuje přebytečnou sůl z těla. Obsahuje vápník, sodík, draslík, hořčík, vitamín C a vitamíny skupiny B. To se jistě hodí každému. A pokud vaříte pro své blízké, manžela, děti, vnoučata….nezapomeňte hlavní ingredienci LÁSKU.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-vynikajici-repny-krem-zdravy-recept-na-polevku.html