jaktak.cz

Jak zvládnout vánoční úklid bez chemie a toxických látek | rady pro domácnost

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak zvládnout vánoční úklid bez chemie a toxických látek | rady pro domácnost. Nezadržitelně se blíží Vánoce. Jak si předvánoční čas užít co nejvíce v klidu a pohodě? Nezbývá nám nic jiného než si uklidit. A kdo nechce využít nabídky úklidových služeb nebo chemických prostředků, vystačí si s pomocníky z přírody za zlomek ceny. Většinu máme doma, nebo koupíme v každé prodejně. Stačí chvilka času a můžeme se do toho pustit.

Co je potřeba

  • Éterické oleje podle vašeho vkusu
  • Jedlá soda
  • Sůl
  • Ocet
  • Citron
  • Krystalická soda
  • Mýdlo na praní

 

Krok 1

Na vytření podlahy a mytí všeho, co umýt potřebuje, stačí do kbelíku s teplou vodou vymačkat šťávu z jednoho citronu a přidat pár kapek éterického oleje. Nejlepší je použít citronový, ať se vám vůně nehádají. I když – parfém je také složen z více různých vůní a jaké dokáže zázraky.

 

Krok 2

Potřebujete dezinfekci? V dnešní covidové době zbytečná otázka. Dezinfikovat přírodními prostředky můžeme téměř vše. Pelechy zvířat, lůžkoviny, povrchy v bytě, kliky a všechna místa kde tušíme nějaký problémek. Na dezinfekci si do rozprašovače namícháme trochu lihu a pár kapek éterického eukalyptového oleje.

 

Krok 3

Na čištění toalety a odpadu si v poměru 1:2 připravíme jedlou sodu a ocet, ke kterému přidáme pro vůni pár kapek éterického oleje. Sodou posypeme vnitřek toaletní mísy a zalijeme octem. Necháme působit alespoň půl hodiny, vyčistíme štětkou a spláchneme.

 

Krok 4

Ocet, pomocník všeuměl, nahradí i drahé leštidlo do myčky. Jako vůni do myčky lze použít při každém mytí půlku vymačkaného citronu. Ocet i citron zároveň neutralizují pachy.

 

Krok 5

Kuchyňská sůl zase výborně odmašťuje a likviduje skvrny. Posypeme špinavý povrch, necháme působit asi deset minut a vytřeme. Pokud jde o koberec, můžeme ho posypat, sůl necháme působit přes noc a ráno vyluxujeme.

 

Krok 6

Leštidlo na nábytek můžeme nahradit směsí olivového oleje s citronovou šťávou v poměru 2:1. Také poradím, jak udělat domácí super levný prací prostředek. Do osmilitrového kbelíku nastrouháme na jemném struhadle obyčejné mýdlo a zalijeme vroucí vodou z konvice. Rozmícháme do úplného rozpuštění. Poté přisypeme 250 gramů krystalické sody a mícháme do rozpuštění. Hodně zhoustne, ale musí se rozpustit. Potom už doléváme vroucí vodou až je kbelík téměř plný. Necháme do rána stát, přelijeme do plastové lahve a je hotovo. Přidáváme k prádlu ve stejném množství jako prací gel

Krok 7

A hlavně to s úklidem moc nepřehánějte, ať máte dost času na pohádky, válení se u vanilkových rohlíčků a svařáku. O tom přece Vánoce jsou a uklízet můžete i v lednu, únoru, březnu…

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvladnout-vanocni-uklid-bez-chemie-toxickych-latek-rady-pro-domacnost.html