Jak uvařit bramborovou polévku | recept
Jak uvařit bramborovou polévku | recept. Jak uvařit tradiční bramborovou polévku? V české kuchyni patří k velmi oblíbeným pokrmům. Základem jsou brambory, ale vynikající chuť polévky zajistí kořenová zelenina, kterou podle sezóny můžeme doplnit i zeleninou čerstvou. Nikdy nezapomeneme na koření a houby. Houby dáváme sušené nebo čerstvé. Polévku zahušťujeme zlatavou jíškou, kterou si vždy připravíme z čerstvých surovin. Sice to chvilku trvá, ale žádná jíška v krabičce se domácí nevyrovná. Pokud podáváme s čerstvě upečeným chlebem, máme hned i výborný oběd!
Co je potřeba
- 500 g brambor
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 80 g másla a 40 g hladké mouky na jíšku
- 1 a ¼ litru vody, nebo vývaru
- 100 g čerstvých nebo hrst sušených hub
- 1 stroužek česneku
- sůl, majoránka
- petrželka na ozdobení
- malá pomocnice, ta se hodí vždy
Krok 1
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak oloupeme a nakrájíme všechnu zeleninu.
Krok 2
V hrnci si připravíme zlatavou jíšku z másla a hladké mouky. Jíšku necháme vychladnout. Můžeme si jíšku připravit i z většího množství a uchovat si jí v ledničce. Bude se vám hodit i na jakoukoliv zahuštěnou polévku nebo omáčku, kterou budete vařit příště.
Krok 3
Všechnu zeleninu a cibuli osmahneme na másle. Stejně tak i čerstvé houby, pokud nedáváte sušené.
Krok 4
Do hrnce dáme vodu, houby, přidáme brambory a zeleninu. Povaříme asi deset minut.
Krok 5
Přidáme všechno koření, česnek a jíšku. Vše promícháme a ještě povaříme asi dalších pět minut.
Krok 6
Petrželkou dozdobíme polévku až na talíři. Nakrájíme chléb a pak si už jenom popřejeme dobrou chuť.