jaktak.cz

Jak posílit imunitu otužováním | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Jak posílit imunitu otužováním | rady. Jak si díky otužování posílit imunitu? Nemusíme být nutně účastníkem kurzu Wima Hofa, ani typická „bába z ledu“. Stačí s nadcházejícími chladnými až studenými dny začít s postupným otužováním. Důležité je poslouchat svoje tělo a otužovat se jen tak, jak je nám to příjemné. Odměnou  bude lepší imunita a méně nemocí, které si na nás troufnou. Nebereme otužování jako módní záležitost, která nám umožní nějakou pěknou fotku na instagramu. O tom to úplně není. I když někomu to jako důvod stačí.

 

Co je potřeba

  • chuť udělat něco pro svoje zdraví
  • hodí se i parťák, který do otužování půjde s vámi a budete se vzájemně podporovat i jistit
  • studený potok, řeka, sud s vodou, rybník, nebo alespoň čerstvý sníh
  • zdravý rozum, nejde o soutěžení
  • pantofle, teplé ponožky, čepice, župan a termoska s teplým čajem bez rumu

 

Krok 1

Nadchází doba chřipek a rýmiček a to je každá rada na posílení imunity dost dobrá. Dnes to zkusíme otužováním.

 

Krok 2

Důležité je vědět jak na tom jsme se zdravím. Otužování bychom měli probrat se svým lékařem abychom si neublížili. A jestli si nejste jistí, začneme opravdu opatrně. Třeba snížením teploty v bytě, nebo se začneme méně oblékat. Občas si dáme procházku v tričku a vestě na studeném vzduchu. Uvidíte, jak skvěle se budete cítit. Nemusí jít o půlhodinovou procházku, stačí pár minut.

 

Krok 3

Určitě si nenecháme ujít příležitost proběhnout se naboso v čerstvě napadaném sněhu. Kdo má odvahu a možnost, může se ve sněhu i vyválet. Jenom pozor na sousedy, aby na nás nezavolali rychlou. Hned po návratu si nohy pečlivě osušíme ručníkem a oblečeme si teplé ponožky. Po těle se nám rozlije příjemné teplo.

 

Krok 4

Ani sprchování studenou vodou není špatný nápad. Má tu výhodu, že k tomu nic nepotřebujeme a jde to po celý rok. Nohy vždy sprchujeme studenou vodou od kotníků nahoru ke kolenům. Směr vždy k srdci. Tělo se vám odmění i posílením žilních a cévních stěn. Pomáhá při léčbě křečových žil a pocitu studených nohou. Když zvládneme nohy, můžeme pokračovat na celé tělo.

 

Krok 5

Až budeme mít chuť začít se otužovat v potoce nebo rybníku, zkusíme se poptat ve svém okolí, jestli tam není nějaká partička stejně „postižených“ lidiček. Nikdy nezačínáme úplně sami. Je dobré, když s sebou vezmeme kamarády nebo partnera, i kdyby oni do vody nešli. V případě, že nikoho nemáme, vezmeme si alespoň nějakou bójku, nebo zůstaneme tam, kde vystačíme. Čas strávený ve vodě zvolíme podle svého pocitu. Někdo vydrží déle a někomu stačí minutka. Po koupeli se ihned osušíme, teple oblečeme a zacvičíme si. Pár dřepů a trochu se proběhnout, to je na prohřátí nejlepší. Teplý čaj v termosce je také bezva.

 

 

Krok 6

Hodně zdaru i zdraví. A pozor, otužování je silně návykové!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-posilit-imunitu-otuzovanim-rady.html