jaktak.cz

Jak vyrobit figurky z ovčího rouna | návody

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit figurky z ovčího rouna | návody. Ovčí rouno je barvený přírodní materiál k výrobě jednoduchých hraček, dekorací a doplňků. Dostanete ho koupit v prodejnách s výtvarnými potřebami v široké barevné škále. Materiál je velmi příjemný na omak a pomocí speciální jehly se většinou zpracovává plstěním. Náš návod na výrobu figurky je velmi jednoduchý, pokud se vám práce s vlnou zalíbí, můžete zkusit i plstění.

Co je potřeba

Skřítek:

  • květináček o průměru 6 cm
  • fialová akrylová barva
  • štětec
  • nůžky
  • ovčí rouno (vata)
  • filc A4 (látka)
  • dřevěný korálek průměr 2 cm
  • tavná pistole a lepidlo

Květináček natřete barvou a nechte zaschnout. Z filcu vystřihněte trojúhelník s mírným obloučkem, míry naměřte podle rozměrů květináčku. Rozměry na skřítka z obrázku: šířka 17,5 cm, výška 15 cm, délka základny 19,5 cm. Naneste tavnou pistoli na základnu trojúhelníku z filcu a nalepte po obvodu květináče. Slepte okraje filcu do tvaru špičaté čepice, ohněte špičku a přilepte podle obrázku.

 

 

Odeberte část rouna na knírek. Trochu ho uhlaďte a stočte do válečku. Ten přilepte pod lem čapky. Lepidlo je hodně horké a pálí i přes rouno, doporučuji jen přiložit a přitlačit špejlí, lžičkou nebo nějakým jiným nástrojem. Další kousek rouna přilepte pod knírek jako bradku. Mezi knírek a bradku nalepte korálek. Vše upravte a vousy zastřihněte na úroveň spodní strany květináče.

Na dokončení vytvořte z kousku rouna váleček, který bude představovat kožíšek na lemu čepičky. Přilepte ho a ze stejného rouna vytvarujte kuličku – bambulku.

Panenka:

Postup: 

1. Ustřihnout cca 20 cm barevného provázku. Udělat očko a to protáhnout korálkem. Na protaženém očku udělat dva uzlíky, aby se korálek nevyvlíknul. Uzlíky se poté schovávají do vlasů. Na korálek namalovat obličej.

2. Odebrat část barevného rouna, množství záleží na tloušťce tělíčka. Střed délky rouna uvázat provázky provázky těsně k hlavičce.

3.  Na provázek, ze kterého budou ruce, navléknout korálky na každý konec. Jeden konec zavázat na uzlík, aby se korálek nevyvlíknul. Takto připravený provázek uvázat pod rouno. Délka záleží na délce rukou. Poté udělat uzlík i na druhé ruce, délku podle první ruky. 

4. Zastřihnout přebývající barevný provázek.

5. Přeložit rouno na sebe. Srovnat a uhladit ho. Poté ho dalším kusem barevného provázku omotat, aby vzniklo tělíčko. Udělat uzlík a mašličku. Rouno upravit a podle potřeby ustřihnout. Uhladit. ( Tady jsem použila lak)

6. Odebrat část rouna na vlásky, opět množství záleží na hustotě vlasů. Vždy se dá odebrat. Uprostřed rouna udělat malou skulinku, kterou se protáhne očko na zavěšení. Rouno si upravit, uhladit. Poté tavnou pistolí nanést lepidlo z jedné straně k uzlu a přilepit vlásky. To samé z druhé strany. Poté vlasy smotat na jednu stranu. ( Tady jsem opět použila lak). Podle potřeby přilepit vlasy zezadu na korálek. Vlásky upravit (opět lak). 

7. Ruce lze podle potřeby přilepit tavnou pistolí k šatům, aby držely požadovaný tvar. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-figurky-z-ovciho-rouna-navody.html