jaktak.cz

Jak uvařit vynikající boršč | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit vynikající boršč | recept. Jak uvařit tradiční boršč? Původní recept pochází z ruské kuchyně, tak se budeme držet ruského receptu. Základem je vývar z kostí a předního hovězího masa. Další důležitou ingrediencí je červená řepa a ostatní zelenina. Na hotové polévce by měla plavat mastná oka. V Rusku se boršč podává horký se zvláštními česnekovými houskami, tzv. pampušky. Polévku na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a čerstvě nasekanými bylinkami. Určitě ji ocení i dietáři, protože je plná vitamínů a nepřibereme po ní.

 

Co je potřeba

  • 2 středně velké červené řepy
  • 300 g hovězího masa a kostí
  • 1 větší cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 150 g bílého zelí
  • 2 rajčata, nebo 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci sádla
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • sůl
  • zakysaná smetana a bylinky k podávání

 

 

Krok 1

Do většího hrnce vložíme maso, kosti a divoké koření. Přivedeme k varu a na mírném ohni pomalu táhneme alespoň 3 hodiny.

 

Krok 2

Mezitím si oloupeme řepu, očistíme všechnu zeleninu a vše nakrájíme na drobné nudličky.

Krok 3

Vývar scedíme a maso z něj nakrájíme na kostičky.

Krok 4

Do hrnce dáme sádlo, na kterém zpěníme cibuli a přidáme zeleninu, kterou trošku podusíme.

Krok 5

Zalijeme vývarem, přidáme zeleninu, koření, maso a všechno povaříme ještě půl hodiny, aby se chutě propojily.

 

Krok 6

Petrželkou a zakysanou smetanou dozdobíme polévku až na talíři. Polévka je nejlepší až druhý den a můžete ji podávat i jako hlavní jídlo.

 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-vynikajici-borsc-recept.html