jaktak.cz

Jak vyrobit domácí mast z aloe very | návod

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyrobit domácí mast z aloe very | návod. Jak vyrobit domácí mast z aloe very? Potřebujeme hlavně vzrostlou rostlinu a chuť zahrát si na mastičkářku. Domácí mast, kterou si snadno vyrobíme i v klasických podmínkách naší kuchyně, se nám odmění zdravím ve skleničce. Aloe vera patří mezi byliny plně využívané v lidovém léčitelství. Potlačuje vznik bakterií a plísní, povzbuzuje činnost jater a pomáhá při nadýmání a pálení žáhy. Celkově detoxikuje organismus a posiluje imunitní systém. Je výborný pomocník při spáleninách od sluníčka i popáleninách v kuchyni. Urychluje hojení ran a zmírňuje alergie. Její všestrannost je k nezaplacení! Kromě okamžitého použití rozříznutého listu aloe přiložením na ránu, doporučuji vyrobit si podle našeho jednoduchého návodu mastičku, která vám v lednici vydrží i měsíce. Určitě využijeme na všechna drobná poranění, škrábance, popáleniny, prasklinky na kůži a ekzémy. 

 

Co je potřeba

  • vzrostlou rostlinu aloe vera
  • 250 ml kokosového oleje nebo sádla
  • 50 g včelího vosku
  • 5 kapek propolisové tinktury

 

Krok 1

Základem všeho je připravit si dostatečné množství, cca 100 g gelu z listů aloe very. List opatrně rozkrojíme, rozevřeme a tupou stranou nože stáhneme gel do mističky. Gel rozmačkáme vidličkou nebo ještě lépe – rozmixujeme. Pokud budeme mít gelu více, než potřebujeme na mastičku, můžeme ho přidávat do vody na pití, nebo použít jako pleťovou masku. Tento gel uchováme v lednici a snažíme se nejpozději do týdne spotřebovat.

 

Krok 2

Připravíme si kastrůlek s vodou, do něj vložíme misku s kokosovým olejem nebo sádlem a na mírném ohni ho rozpouštíme. Vždy kontrolujeme vodu, aby se nám neodpařila. Až se tuk rozpustí, přidáme včelí vosk, kapky propolisové tinktury a gel z aloe vera.

 

Krok 3

Mícháme dřevěnou lžící nebo vařečkou, dokud se vše nespojí. V této fázi již nezahříváme, abychom nepřišli kvůli teplu o cenné látky z aloe.

 

Krok 4

Připravíme si čisté, suché skleničky. Můžeme koupit v lékárně, nebo se dají použít skleničky od krémů, které se jinak vyhazují.

Krok 5

Roztavenou mastičku opatrně nalijeme do skleniček , které opatříme nálepkou, popřípadě dozdobíme. Je to nejen zázrak z přírody, ale i dobrý dárek pro vaše blízké. Z tohoto množství je přibližně 5 skleniček.

 

Krok 6

Mastičku doporučuji skladovat v ledničce a před použitím nechat chvilku v pokojové teplotě, aby se lépe roztírala. V lednici vydrží až půl roku. Není však dobré dělat si zbytečné zásoby, čím čerstvější, tím lepší.

Stejné léčivé účinky jako má Aloe vera na úvodní fotografii, má i Aloe arborescens na fotografiích v článku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-mast-z-aloe-very-navod.html