Jak uvařit kuřecí polévku s kokosovým mlékem a čočkou Beluga | recept
Jak uvařit kuřecí polévku s kokosovým mlékem a čočkou Beluga | recept. Talíř plný nevšedních chutí, vůní a kombinací, který je ale doslova trefou do černého. Právě černá je čočka, která je spolu s kuřecím masem, kořenovou zeleninou a delikátně ochucenou směsí žampionů a rajčat, promíchaná s poctivým vývarem a krémovým kokosovým mlékem do jedinečné polévky, která překvapí nejen výtečnou chutí, ale i sytostí.
Co je potřeba
- 200 g černé čočky Beluga
- 400 ml kokosového mléka
Na vývar:
- 2 větší mrkve
- 3 kořenové petržele
- ½ bulvy celeru
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 2 cibule
- 500 g kuřecích hřbetů či křídel
- 350 g kuřecích prsíček
- 1 kostka kuřecího či zeleninového bujonu
- 1,5 l vody
Na zeleninovou směs:
- 250 g cherry rajčátek
- 250 g žampionů
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžička sušeného koriandru
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžíce rybí omáčky
Krok 1
Černou čočku uvařte dle návodu na obalu.
Krok 2
Na vývar vložte do vyššího hrnce kuřecí prsa spolu se hřbety či křidélky.
Krok 3
Přidejte k nim očištěnou, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, přepůlené cibule a oloupaný zázvor. Suroviny zalijte vodou tak, aby byly ponořené, přidejte kostku bujonu a vařte zhruba 40 minut.
Krok 4
Uvařený vývar přeceďte a ze sítka odeberte kuřecí prsa a část kořenové zeleniny, tyto ingredience v závěru přidáte zpět do vývaru. Množství a poměr zeleniny volte dle své chuti a oblíbenosti. Ostatní uvařenou zeleninu a hřbety již nebudete potřebovat.
Krok 5
Vybranou zeleninu po vychladnutí nakrájejte na kousky a kuřecí prsa natrhejte po vláknech.
Krok 6
Připravte zeleninovou směs – orestujte na pánvi s olivovým olejem nadrobno nakrájenou cibuli a plátky česneku.
Krok 7
Poté do pánve přisypte třtinový cukr s koriandrem a zakápněte rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Rybí omáčku můžete nahradit směsí z 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžičky worcesteru a 1 jemně nasekané ančovičky.
Krok 8
Jakmile cukr zkaramelizuje a výrazná rybí omáčka odpaří, přidejte přepůlená cherry rajčátka, která stačí se základem jen prohodit.
Krok 9
Následně přidejte očištěné žampiony nakrájené na tenké plátky a pár minut poduste.
Krok 10
Obsah pánve, i se vzniklou šťávou, přesuňte do scezeného vývaru.
Krok 11
Přidejte i předem nakrájenou kořenovou zeleninu s trhaným masem.
Krok 12
Na závěr přisypte uvařenou čočku a přilijte kokosové mléko.
Vše společně na mírném ohni jen pár minut prohřejte, dle chuti osolte či opepřete a pak už jen naplňte talíře a s gustem si polévku vychutnejte.
Polévku zlepšíte, pokud ji na talíři doplníte nadrobno nakrájenou čili papričkou. Jemně krémová chuť polévky je v kombinací s ostrou papričkou opravdu excelentní.