jaktak.cz

Jak přírodně léčit bolest hlavy | alternativní medicína

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak přírodně léčit bolest hlavy | alternativní medicína. Bolest hlavy občas potrápí každého. Rad, jak ulevit od bolesti hlavy je mnoho, ale pokud neznáme příčinu, můžeme „střílet naslepo“ dlouho. Pro jednou zkusme zapomenout na chemicky vyráběné léky a využijme sílu bylinek. Několik rad první pomoci od bolesti můžeme vyzkoušet a uvidíme , jestli najdeme to pravé.

Příčiny mohou souviset s ucpáním nosu nebo zánětem nosních dutin, přepínáním zraku, únavou nebo napětím. Často zatuhnou šíjové svaly, které mohou blokovat prokrvení hlavy. Tento problém může souviset i se špatným držením těla, nebo se stresem. Pozor na úporné bolesti hlavy, které trvají déle, nebo se často opakují. V tom případě honem k lékaři. Odborná pomoc je nutná vždy, pokud bolestem hlavy předchází úraz nebo nehoda.

Většinu bolestí však lze léčit doma a pokud možno přírodní cestou.

 

 

Co je potřeba

  • aromatické esenciální oleje
  • mast, nejlépe s kafrem, na masáž
  • bylinné čaje na bolest hlavy
  • tinktura z kopretiny řimbaby
  • hořčík

 

Krok 1

Zkusíme na pomoc povolat aromaterapii. Mnoho esenciálních olejů tlumí bolesti. Mezi takové patří třeba mátový, rozmarýnový nebo levandulový. Můžeme pár kapek nakapat do aromalampy a dýchat voňavé výpary. Také pomůže pár kapek na obklad s vlažnou až studenou vodou a přikládání na spánky a čelo. Můžeme také jemně vmasírovávat přímo na bolestivé místo.

 

Krok 2

Pomoci nám mohou bylinné čaje proti bolesti. Na zklidnění zabere heřmánek. Na uklidnění nervů a z nich „napětí“ hlavy pomůže lípa v kombinaci s mátou. Máta je dobrá také při bolesti hlavy způsobené zánětem dutin. Další bylinkou na bolest hlavy je rozmarýn.

Krok 3

Pokud bolest způsobuje napětí v šíjových svalech a ramenou, promačkáme si zatuhlá místa, nebo poprosíme nějakou „dobrou duši“ aby nám kafrovou mastí promasírovala krk a šíji. Je to ale pouze první pomoc. Hned jak bolest ustoupí, objednáme se na masáž nebo fyzioterapii k odborníkovi a nečekáme, až se bolest znovu ozve.

Krok 4

Určitě nejlepší je předcházet bolesti hlavy. Nebudeme čekat, až začne bolet, raději pečujeme o udržení zdraví. Pestrá strava, omezení alkoholu, cvičení a pobyt na čerstvém vzduchu je samozřejmostí. Nezapomínejme na dostatečný přísun tekutin , nejlépe čisté vody a neslazených minerálek.

 

Krok 5

Můžeme vyzkoušet i tinktury z bylin. Nejlépe působí tinktura z kopretiny řimbaby. Výzkum potvrdil její účinky při bolestech hlavy. Obsahuje protizánětlivé látky a zabírá i na migrénu.

 

Krok 6

Horká sprcha, nebo koupel nám pomůže uvolnit se a zrelaxovat křečovitě stažené svaly. Po této proceduře ulehneme a dopřejeme si chvilku v klidu a tmě.

 

Krok 7

Zkusíme zvýšit příjem hořčíku ( magnezia). Zdrojem jsou luštěniny, listová zelenina, banány, ořechy, semena, dary moře a minerálky s vyšším obsahem hořčíku.

 

Krok 8

Často může být spouštěčem bolesti nedostatek spánku. Trpí jím lidé pracující na směny, nebo maminky s malými „nespavci“. Snažíme se upravit spánkovou hygienu a spánek zlepšit.

 

Krok 9

Nikdy nepodceňujeme opakující se nebo dlouhotrvající bolest hlavy. Pokud máme záchvat silné bolesti hlavy, které jsme ještě neměli, vyhledáme lékařskou pomoc. Vyšetření lékařem nám přinese klid, že se nejedná o vážnější příčiny.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-prirodne-lecit-bolest-hlavy-alternativni-medicina.html