jaktak.cz

Jak upéct marinované vepřové koleno | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct marinované vepřové koleno | recept. Dnešní recept na vepřové koleno nás zavede do rakouské kuchyně. V Rakousku a sousedním Německu, jsou pečená kolena hodně oblíbená. V Bavorsku je Schweinehaxe považován za tradiční regionální pokrm. Ale i u nás má koleno spoustu příznivců. Pokud k nim patříte, následující článek je právě pro vás.

Co je potřeba

  • zadní vepřové koleno

Marináda:

  • 250 ml vody
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce soli
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře
  • 1 navršená lžíce sladké papriky
  • špetka chilli
  • špetka grilovacího koření
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 250 ml 12° piva 

 

Krok 1

Začněte přípravou marinády, kterou musíte nejprve svařit a před dalším užitím nechat vychladnout. Svařte vodu a veškeré ingredience bez piva a oleje, ty přidáte nakonec. Česnek do nálevu prolisujte. Směs přiveďte k varu a do vroucí tekutiny nalijte olej, krátce převařte a odstavte. Po odstavení vmíchejte pivo a nechte roztok vychladnout.

Krok 2

Vepřové kolínko dobře očistěte a omyjte. Nesmí na něm zůstat žádné chloupky, oškrábejte je nebo opalte ohněm. Ostrým nožem nařežte kůži do čtverečků.

Marinádu přeceďte přes síto, ale zachycené koření nevyhazujte. Pomocí jehly na marinování napíchejte roztok do masa kolem kostí. Pracujte nad pekáčem, marináda bude vytékat. Koleno na povrchu potřete směsí koření zbylým na sítu. Položte maso do pekáče, přilijte zbytek marinády a nechte přes noc v chladu.

Krok 3

Druhý den koleno pečte v nezakrytém pekáči při teplotě 160 °C. Koleno se bude péct při tak nízké teplotě dlouho, záleží na tom, jak je velké. Počítejte s tím, že aby bylo dokonale měkké a snadno odpadávalo od kostí, může to trvat až 4 hodiny. Během pečení maso podle potřeby podlévejte vodou a občas obraťte. Ke konci zvyšte teplotu, aby se utvořila křupavá červená kůrka. Podávejte s chlebem, hořčicí nebo křenem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-marinovane-veprove-koleno-recept.html