jaktak.cz

Jak si doma připravit utopence s vejci | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si doma připravit utopence s vejci | recept. Česká špekáčková specialita, tentokrát nápaditě doplněná o uvařená vajíčka. Ta dokonale nasají výraznou chuť kořeněné zálivky i přidaných feferonek a společně s tradičními buřty a ostrou cibulí vytvoří netradiční, ale opravdu vynikající pochoutku k pivu a kousku čerstvého pečiva.

Co je potřeba

  • 250 g špekáčků
  • 4 natvrdo uvařená vajíčka
  • 2 červené cibule
  • 3 čerstvé feferonky

Na nálev:

  • 200 ml jablečného octa
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • ½ lžičky kajenského pepře

Krok 1

V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, sůl a veškeré koření. Společně dvě minuty povařte a nechejte chladnout.

Krok 2

Špekáčky mezitím nakrájejte na půlcentimetrová kolečka, cibuli na tenká půlkolečka, oloupaná vajíčka a feferonku překrojte na polovinu. Z feferonky odstraňte semínka.

Krok 3

Následně do čisté sklenice vrstvěte cibuli, vajíčka, špekáčky – takto pokračujte do vyčerpání všech surovin. Do boku sklenice v průběhu plnění vsuňte rozpůlené feferonky.

Krok 4

Naplněné sklenice zalijte nálevem i s kořením, případně dolijte převařenou vodou tak, aby bylo vše ponořené, zavíčkujte. Nechejte v pokojové teplotě pět dní odležet (v lednici sedm dní) a poté se již můžete těšit na úžasné, vajíčky zpestřené utopence.

Chutím se v tomto receptu meze nekladou, a proto neváhejte a utopence doplňte například plátky česneku, zázvoru, křenu i čili papričkami, lze i nakrouhaným zelím nebo okurkami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-doma-pripravit-utopence-s-vejci-recept.html