jaktak.cz

Jak využít bylinky při problémech s trávením a zažíváním | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít bylinky při problémech s trávením a zažíváním | rady a tipy. Pokud máme potíže s trávením a zažíváním, můžeme hledat pomoc v přírodě. Poradíme vám, jak na to. Ne vždy s námi sdílí žaludek nadšení z našeho jídla. A tak se někdy stane, že to, co vypadalo lákavě, se promění v učiněné peklo. Nejlepší možností, jak tomu předejít, je lepší výběr a kombinace potravin. A když se nám to nepovede a trávení stávkuje, zkusíme na pomoc povolat bylinky na lepší zažívání.

Co je potřeba

  • bylinky na lepší trávení a zažívání

Krok 1

Asi nejznámější a nejdostupnější bylinkou je máta peprná. Na lepší trávení učiněný zázrak. Dokáže tlumit křeče a uvolnit napětí střevní stěny. Máta obsahuje mentol, který podporuje trávení. Nejrychlejší pomoc je utrhnout si na zahrádce několik lístků máty a pomalu žvýkat. Další možností je mátový čaj z usušené rostliny, nebo si můžeme vyrobit mátové bonbony pro lepší zažívání. Úžasný je i mátový olej. Olej lehce vetřeme do pokožky v oblasti žlučníku a žaludku. Jemně masírujeme po směru hodinových ručiček.

Krok 2

Králem už od starověku je jistě i heřmánek pravý. Ve formě čajových sáčků a sušené bylinky na nálev by neměl chybět v žádné domácnosti. Můžeme ho použít na střevní a žaludeční obtíže u dospělých i u malých dětí.

Krok 3

Všechny maminky by měly znát první pomoc na bolest bříška a trávení. Tou je zcela jistě fenykl. Látky, které jsou obsaženy v jeho semenech, účinně uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu. Poradí si také s překyselením žaludku. Můžeme z něho udělat nálev, který mírně teplý, popíjíme. Přidáním fenyklu do pokrmů zlepšíme jejich stravitelnost.

Krok 4

Alkohol je sice metla lidstva, ale při zhoršeném zažívání nám mohou pomoci některé bylinné likéry. Hlavně to nepřehnat s množstvím vypitého „léku“. Likér si snadno vyrobíme i doma. Univerzální recept je zkaramelizovat 200 gramů cukru, zalít půl litrem alkoholu. Alkohol můžeme zředit půl napůl s vodou. Po mírném vychladnutí přidáme vybrané žaludeční bylinky. Dáme vše do větší láhve a necháme asi čtyři týdny macerovat. Občas protřepeme. Po měsíci scedíme do čisté lahve a skladujeme v ledničce. Užíváme při problémech s trávením. Vhodnými bylinkami jsou zeměžluč, meduňka, kořen anděliky lékařské, pelyněk a máta.

Krok 5

S bolavým žlučníkem nám pomůže i černá ředkev. Odšťavníme si z ní čerstvý nápoj a popíjíme, nejlépe nalačno, dokud nás bolesti žlučníku budou trápit.

Krok 6

Dalšími bylinkami, které můžeme využít na nálev je řepík a jablečník. Podporují správnou činnost jater, střev a žlučníku. Používá se hlavně nať, ze které se připravuje léčivý nálev. Většina trávení podporujících bylin je hořkých, tak se na to připravíme.

Krok 7

Na jaře a v létě můžeme na zahrádce utrhnout pampelišku a schroupat její stonek. Pomoc hořká, ale účinná!


 

Krok 8

V kuchyni hojně využíváme koriandr. Chutná a trávení podporující bylinka, kterou určitě zařadíme! Má příznivé účinky při zažívání, pomáhá s nadýmáním a tlumí žaludeční křeče. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv. A ještě je výborná na chuť!


 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-bylinky-pri-problemech-s-travenim-zazivanim-rady-tipy.html