jaktak.cz

Jak na přírodní barvení vajíček | postup

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na přírodní barvení vajíček | postup. Barvení velikonočních vajíček za pomoci přírodnin má svoji tradici i své výhody a pozvolna se opět vrací zájem o tuto metodu dekorace. Máte i vy raději tradiční barvení vajíček, nebo se jen chcete vyhnout chemii a hledáte inspiraci na barvení pomocí přírodních surovin? V následujícím článku se dozvíte, co všechno se dá využit na přírodní barvení vajíček.

Cibule

Co je potřeba:

Do hrnce umístíme slupky z cibulí, vejce a dvě lžíce octa. Následně vše přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme oheň a necháme vařit ještě zhruba 20 minut. Poté vejce vyndáme a necháme vychladnout.
*Pokud chceme o něco zajímavější vejce, ozdobíme je lístky bylinek a společně vložíme do punčochy, kterou zavážeme. Následně vše umístíme do hrnce se slupkami od cibule a octem a vaříme.

 

Červená řepa

Co je potřeba:

Nakrájenou řepu dáme do hrnce a přidáme vodu. Přivedeme k varu a necháme vařit asi 20 – 30 minut.
Po 20 minutách vyjmeme řepu a místo ní do vody přidáme 1 polévkovou lžíci octa. Necháme vychladnout a následně nalijeme do zavařovací sklenice. Do sklenice umístíme vařená vejce a necháme přes noc.

 

Červené zelí

Co je potřeba:

Nakrájené zelí zalijeme vodou a přivedeme k varu. Zelí vaříme asi 30 minut, dokud se voda neobarví na fialovo. Vyndáme zelí a místo něj do vody nalijeme 1 polévkovou lžíci octa a následně necháme vychladnout. Barvivo nalijeme do zavařovací sklenice a vložíme do něj vejce. Ta by měla ve sklenici zůstat alespoň 5 hodin.

Kurkuma

Co je potřeba:

Do hrnce nalijeme 4 hrnky vody a přivedeme k varu. Následně přidáme kurkumu a ocet a vše důkladně promícháme. Do hrnce následně přidáme vařená vejce a necháme pár minut pro efekt jemných pastelových barev, ale klidně i celou noc pro sytější žlutou. 

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-prirodni-barveni-vajicek-postup.html