jaktak.cz

Jak vyrobit domácí tempeh | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit domácí tempeh | recept. Tempeh, nazývaný také sójový hermelín či jávanské maso (ostrov Jáva a také další části Indonésie jsou totiž domovinou této lahůdky), dnes již poměrně snadno seženete třeba v obchodech se zdravou výživou. Pokud však chcete ušetřit, případně si tempeh vyrobit z jiných luštěnin (ale i semínek či obilovin) než ze sójových bobů, jistě se vám bude hodit následující návod na výrobu domácího tempehu.

Co je potřeba

  • 500 g sójových bobů
  • 2 lžíce jablečného či vinného octa
  • zhruba 1 g startéru pro výrobu tempehu (seženete na internetu) – množství upravte podle použitého startéru, návod jistě naleznete na obalu
  • čistá utěrka či plátýnko
  • igelitové sáčky (nejlépe se zipovým uzávěrem)

Krok 1

Ačkoliv se tempeh nejčastěji vyrábí ze sójových bobů, je poměrně dobře stravitelný díky fermentaci, kterou sójové boby procházejí za pomoci ušlechtilé plísně Rhizosporus oligosporus. Tuto plíseň zakoupíme ve formě startéru pro výrobu tempehu.

 

Krok 2

Postup výroby je následující:

 

Sójové boby namočíme na 24 hodin do studené vody. Druhý den je pak scedíme, nasypeme do hrnce a zalijeme čerstvou vodou, ve které je uvaříme doměkka (v klasickém hrnci to trvá zhruba 1 hodinu). Poté boby scedíme.

 

Následně je vhodné sójové boby vyloupat ze slupek mnutím mezi prsty, není to však bezpodmínečně nutné. Některé zdroje uváději, že se tím snižuje riziko napadení tempehu nežádoucími bakteriemi.

Krok 3

Boby nasypeme do hlubokého plechu vyloženého vyvařenou nebo jinak vysterilizovanou utěrkou a dalšími čistými utěrkami boby co nejvíce vysušíme a poté ještě necháme na plechu vychladnout a proschnout zhruba 2 hodiny.

 

Posléze boby smícháme se 2 lžícemi jablečného či vinného octa a se startérem. Vše velmi důkladně promícháme. Nádobí, které používáme, by mělo být dokonale čisté.

 

Směsí naplníme připravené čisté igelitové sáčky tak, aby vrstva bobů byla maximálně 2 centimetry vysoká. Sáčky uzavřeme a z obou stran hojně propícháme párátkem či tlustou jehlou.

 

Krok 4

Sáčky je poté nutné umístit do tepla, tempeh sice uzraje i při pokojové teplotě, bude to však déle trvat. Proto jej můžeme dát např. do trouby, ve které však zapneme pouze žárovičku, případně pod peřinu nebo kousek od kamen či radiátoru. Teplota by se měla pohybovat kolem 26 až maximálně 38 °C. Tempeh necháme 24 hodin zrát, poté již bychom měli jasně vidět bílou plíseň. Jakmile bude celý povrch tempehu potažen touto plísní, můžeme jej dále zpracovávat.

 

Krok 5

Tempeh se dá v tomto stavu uchovávat v lednici asi 5 – 7 dní, je však možné jeho trvanlivost prodoužit krátkým povařením nebo jej zamrazit.

Tempeh lze také zaudit pomocí tekutého kouře. Jeho využití je velmi všestranné, dá se smažit, péct, marinovat, můžete jej přidat do pokrmů asijské kuchyně nebo jej použít jako náhradu masa např. v zelňačce či segedínu.

Jak již bylo řečeno tempeh se dá vyrobit i z jiných druhů luštěnin (např. čočky, fazolek mungo či hráchu), semínek (např. slunečnicových) a obilovin (třeba rýže či pohanky), případně jejich kombinací. Dobu vaření je pak třeba uzpůsobit jednotlivým druhům. Jinak je však postup stejný.

 

Šedé či černé skvrny, které se mohou na tempehu objevit buď během jeho výroby nebo posléze při skladování, nejsou na závadu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-tempeh-recept.html