jaktak.cz

Jak na nepečené kávové řezy z dortových oplatek | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na nepečené kávové řezy z dortových oplatek | recept. Karamelově sladký, máslově jemný a hořkou kávou protknutý krém nanesený na křehké dortové oplatce je kombinací, jež je ve své konečné podobě opravdovým skvostem podávaným ke kávě. Díky spojení s intenzivními ořechy svou chutí blízce připomíná oblíbený medovník.

Co je potřeba

  • 1 plechovka karamelového salka
  • 1 máslo
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 6 dortových oplatek
  • 100 g mletých ořechů na posypání

Krok 1

Z karamelového salka a změklého másla utřete hladký krém. Pomoci si můžete elektrickými metlami, se kterými krém vyšleháte mnohem snadněji. Šlehejte pouze na nízké otáčky.

Karamelové salko můžete koupit, nebo si jej připravit doma z klasického salka –  stačí plechovku se salkem vařit ve vodě přibližně dvě hodiny. Dbejte pouze na to, aby plechovka byla neustále ponořená.

Krok 2

K hladkému krému přilijte instantní kávu rozmíchanou ve vlažné smetaně a důkladně promíchejte. Takto připravený krém dejte na půl hodiny do lednice, kde lehce zpevní a lépe se s ním pak pracuje.

Krok 3

Vychlazeným krémem namažte první oplatku, a to hezky precizně až do krajů.

Krok 4

Na krém přitiskněte a dlaní lehce přitlačte druhou oplatku.

Krok 5

Opět namažte krémem a přitiskněte třetí oplatku. Takto postupujte až do vyčerpání všech oplatek, přičemž poslední vrstvu bude tvořit krém.

Krok 6

Vrchní krém zasypte mletými ořechy. Vrstva ořechů musí být opravdu poctivá, aby krém přes ně neprosakoval a mohli jste dezert zatížit.

Krok 7

Ořechy poté přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte například kuchyňským prkénkem. Takto nechejte v lednici do druhého dne proležet a teprve pak ostrým nožem krájejte na menší řezy.

Ještě intenzivnějšího chuťové požitku dosáhnete, pokud mleté ořechy před závěrečným posypáním krému nasucho opražíte na pánvi. Je to maličkost, která zabere jen pár minut, ale rozdíl v chuti i vůní ořechů je znatelný.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-nepecene-kavove-rezy-z-dortovych-oplatek-recept.html