jaktak.cz

Jak si vypěstovat lufu | rady a návody

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si vypěstovat lufu | rady a návody. Jistě znáte přírodní mycí houbu – lufu, možná jste však nevěděli, že si tuto koupelnovou pomůcku nemusíte kupovat, ale můžete si ji poměrně snadno vypěstovat. Lufa válcovitá (latinsky Luffa cylindrica) je rostlina, jejíž mladé plody se dají dokonce konzumovat, tudíž zároveň získáte i zdravou zeleninu. Dozrálé plody pak poslouží právě k výrobě mycí houby či masážní žínky.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Lufa válcovitá je jednoletá rostlina, která se pěstuje ze semínka (seženete je v různých e-shopech se semínky a zahradními potřebami). Pro správný růst vyžaduje dostatek tepla a světla, nejvhodnější je tedy umístit tuto rostlinu do skleníku či fóliovníku. V teplejších oblastech ji lze pěstovat i na venkovním stanovišti, mělo by však být dobře chráněné – např. zdi či pergoly orientované na jih. Rostlinu může poškodit už teplota kolem 0°C. Dařit se jí bude i v nádobách třeba na balkoně či terase (opět orientovaných na jih či jihovýchod).

Krok 2

S předpěstováním začneme již v období března,maximálně dubna, aby plody stihly dozrát. Semínka namočíme na 24 hodin do vody či bylinkového nálevu a posléze je zasadíme do výsevního subtrátu do hloubky zhruba 2 centimetry. Při 20 – 30°C rostliny vyklíčí asi za 2 – 3 týdny. Sazenice vysazujeme do skleníku či na venkovní stanoviště až v druhé polovině května do sponu zhruba 100 x 50 cm. Půdu je vhodné obohatit o uleželý kompost.

Krok 3

Na venkovním stanovišti sazenice zpočátku chráníme bílou netkanou textílií. Pro svůj růst lufa potřebuje oporu a dostatek vláhy (substrát by neměl zaschnout, neměli bychom jej však ani přelévat) a živin, které můžeme dodávat ve formě bylinných zákvasů či zkvašených slepičinců.

 

Rostlinám je také třeba zajistit opylení – ve skleníku či fóliovníku tedy dostatečně větrat, aby se dovnitř dostali opylovači, případně opylit rostliny ručně.

Krok 4

Velmi důležité je asi 2 měsíce před očekávanými mrazy (tzn. u nás průběhu srpna) začít odstraňovat všechny květy a malé plody, které by nestihly dozrát.

 

Pro konzumaci sbíráme plody do 2 týdnů po odkvětu, poté již začnou tvrdnout. Dají se využít podobně jako cukety či okurky – např. k zapékání, grilování, do masových směsí, ale i čerstvé do salátu.

 

Krok 5

Plody pro výrobu mycí houby musejí být dozrálé, vegetační doba lufy je až 5 měsíců od vyklíčení, dozrávat tedy budou zhruba v říjnu (je třeba vyvarovat se jejich přemrznutí). Plody by měly být v tu dobu suché, lehké a hnědé, nicméně je možné sklidit i plody, které jsou žluté či světle zelené, také v nich již mohou být dostatečně utvořená vlákna lufy.

 

Plody necháme ještě několik dní zaschnout, poté odstraníme slupku, semena a dužinu. Výslednou kostru pak namáčíme a promačkáváme ve vlažné vodě, dokud není zcela čistá. Nakonec ji usušíme – nejlépe na slunci, které ji zároveň vybělí.

Dozrálá semínka (černé barvy) si můžeme uschovat na příští rok.

I mladé listy lufy se dají konzumovat.

 

Sazenice před vysazením na finální stanoviště můžeme několik dní venku otužovat (zpočátku pouze několik hodin a ve stínu), aby si přivykly na rozdílné podmínky.

 

Mycí houba z lufy se používá nejen k mytí celého těla, ale také k jemnému čištění obličeje, dále nahradí pemzu při odstraňování ztvrdlé kůže na chodidlech a v neposlední řadě se s ní dají umývat i různé povrchy v domácnosti či auto. Hodí se také k čištění zeleniny. Lufa při koupeli odstraňuje odumřelé kožní buňky a také vám pomůže zbavit se případné celulitidy. Masáž obličeje je pak vhodná i při léčbě akné.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vypestovat-lufu-rady-navody.html