jaktak.cz

Jak využít devětsil lékařský a bílý | rady a návody

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít devětsil lékařský a bílý | rady a návody. Devětsil dříve patřil mezi hojně využívané léčivé byliny, které se připisovaly takřka zázračné účinky při léčbě mnoha onemocnění, včetně moru. Tato rostlina je v dnešní době v přírodní léčbě opomíjena, je to však velká škoda. V následujícím článku se dozvíte, jak můžete využít devětsil lékařský (latinsky Petasites hybridus) a stejně tak jeho příbuzný devětsil bílý (Petasites albus).

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Devětsil lékařský i devětsil bílý nalezneme nejčastěji na stinných a vlhkých místech v horských oblastech, ačkoliv se s nim můžeme setkat i v nižších polohách. Jedná se o vytrvalé rostliny, které rostou ve větších skupinách.

 

Devětsil lékařský kvete purpurově zbarvenými či růžovými květy v období března a dubna, devětsil bílý, jak již jeho název napovídá, vykvétá bíle, o několik týdnů dříve než devětsil lékařský.

Krok 2

Pro léčebné účely se sbírají květy a oddenek s listy. Oddenek vykopáváme brzy zjara ještě před rozkvětem, listy je pak možné sbírat až do podzimu. Bylinu sušíme rychle ve stínu.

 

Oba druhy devětsilu mají velmi výraznou specifickou vůni, kterou mnozí mohou považovat až za nepříjemný zápach. Nenechte se však od sběru odradit, pokud by vám jeho vůně přece jen vadila, lze jej použít ve směsích s jinými bylinami.

Krok 3

Léčivé účinky jsou u obou druhů obdobné. Devětsil bílý se v současném lidovém léčitelství zcela neoprávněně používá ještě méně než devětsil lékařský (jeho vůně je údajně ještě intenzivnější). Devětsil mimo jiné:

  • Pomáhá při migrénách a bolestech hlavy
  • Má analgetické, protikřečové a protizánětlivé účinky
  • Snižuje horečku a posiluje imunitní systém
  • Odhleňuje při kašli, pomáhá při nachlazení a při léčbě respiračních onemocnění a astmatu
  • Příznivě působí na psychiku, pomáhá zmírňovat deprese a úzkosti, bojuje proti nespavosti
  • Využívá se při léčbě sezónních alergií (zejména senné rýmy), jelikož prokazatelně blokuje uvolňování histaminu
  • Působí močopudně
  • Zmírňuje také potíže s trávením – např. plynatost či zácpu

Krok 4

Zevně je možné jako obklad využít nálev, případně omyté rozmělněné čerstvé listy devětsilu, které napomáhají hojení ran, zánětů, odřenin, spálnin, vředů, vykloubenin a krevních výronů. Používá se i na křečové žíly a různé kožní problémy (včetně lupénky).

Krok 5

Vnitřně pak devětsil užíváme ve formě čaje, tinktury či sušeného prášku z oddenku (rozmíchaného např. v medu či víně). Čaj připravíme následujícím způsobem: 1 lžičku sušného oddenku zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme přejít varem a poté bylinku louhujeme alespoň 20 minut.

Ze sušených listů a květů devětsilu můžeme připravit nálev. Budeme potřebovat 2 čajové lžičky bylinky, tu zalijeme opět 250 ml vroucí vody a necháme 20 minut macerovat. Následně scedíme. Čaj pijeme 2x denně po doušcích, nejlépe před jídlem nebo během jídla.

 

 

Čaj z devětsilu můžeme pro lepší chuť osladit medem.

Devětsil vzhledem k obsahu malého množství pyrolizidinových alkaloidů užíváme krátkodobě a v omezeném množství. Dají se však sehnat přípravky z devětsilu bez obsahu těchto alkaloidů.

 

Užívání devětsilu není vhodné pro těhotné a kojící ženy a pro děti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-devetsil-lekarsky-bily-rady-navody.html