jaktak.cz

Jak upéct vepřové kostky ve slaninovém kabátku | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct vepřové kostky ve slaninovém kabátku | recept. Ať už sekaná či roláda, k obědu či k večeři, pokrm s masem bezpochyby každý ocení.. A jinak tomu není ani u této masové lahůdky, v níž jsou kousky vepřového masa spolu se sýrovou nádivkou nápaditě zabaleny do plátků anglické slaniny.

Co je potřeba

  • ½ kg vepřové kýty (dle chuti můžete použít i vepřovou pečeni či tučnější krkovici)
  • 150–200 g plátků anglické slaniny
  • 100 g strouhaného sýru typu gouda, eidam či čedar
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 vajíčka
  • 1–2 lžičky sušené šalvěje
  • sůl a pepř k dochucení

Krok 1

Maso nakrájejte na malé kousky a promíchejte se šalvějí, solí a pepřem. Takto nechejte chvilku odpočinout.

Máte-li čerstvé šalvějové lístky, určitě jimi sušenou variantu nahraďte. Jen je nadrobno nasekejte.

Krok 2

V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, strouhaným sýrem, solí a pepřem.

Krok 3

Do sýrové směsi přidejte okořeněné kousky masa a promíchejte.

Krok 4

Formu na srnčí hřbet vystelte slaninou tak, aby okraje plátků vyčnívaly ven z formy. V případě slabších plátků, dejte raději dva na sebe.

Krok 5

Formu naplňte připravenou nádivkou.

Krok 6

​​​​​​Vyčnívajícími plátky slaniny nakonec přikryjte nádivku.

Krok 7

V troubě vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), pečte 20 minut přiklopené a následně 40–50 minut odklopené, dokud nebude slanina lákavě křupavá a dozlatova opečená.

Nyní je nejlepší nechat masovou směs ve formě zcela vychladnout, ideálně i zatuhnout v lednici, a poté krájet na plátky, které můžete servírovat nastudeno s chlebem k večeři či jako součást obložené mísy v rámci pohoštění. Plátky můžete ale i ohřát a vychutnat si je s bramborovou kaší.

Pro slanější, výraznější a podstatně aromatičtější verzi neváhejte a do nádivky přidejte nivu či ementál. Výsledná chuť je opravdu delikátní.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-veprove-kostky-ve-slaninovem-kabatku-recept.html