jaktak.cz

Jak připravit mexický těstovinový salát s černými fazolemi | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit mexický těstovinový salát s černými fazolemi | recept. Vydatný, výrazný a hlavně výtečný – přesně takový je salát podle tohoto receptu. Připravíte ho kombinací chuťově i barevně pestrých surovin, které spolu s nevšedním dresinkem z pálivé salsy přemění obyčejná těstovinová kolínka v oběd či večeři světových kvalit. A věřte, že co se týče chuti, tak kvalit veskrze mexických.

Co je potřeba

  • 150 g těstovin v suchém stavu (nejlépe drobná kolínka)
  • 1 plechovka černých fazolí ve slaném nálevu
  • 1 malá plechovka sterilované kukuřice
  • 2 rajčata
  • 1 hrst sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 červená cibule
  • ½ menšího pórku

Na dresink:

(k odměřování použijte hrneček o objemu 250 ml)

  • ½ hrnku rajčatové salsy nebo dipu (ostrost salsy volte dle svých chutí)
  • ½ hrnku tučné zakysané smetany
  • ¼ hrnku tatarky
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky kajenského pepře (dle chuti i více)
  • sůl a pepř k dochucení

Krok 1

Kolínka uvařte dle návodu na obalu (nebo využijte zbylé z předešlého vaření) a zchladlé je nasypte do salátové mísy.

Krok 2

Přidejte k nim scezené fazole s kukuřicí a promíchejte.  

Krok 3

Nakonec přisypte najemno nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájený pórek, na kousky rozkrájená rajčata a nasekaná sušená rajčata.

Krok 4

V misce smíchejte rajčatovou salsu se zakysanou smetanou a tatarkou.

Dresink s klasickou rajčatovou salsou z ochucených kousků rajčat a cibule je samozřejmě autentičtější, více mexický, ale využít můžete i jakýkoli pálivější dip s rajčatovým základem. Například takový, který se podává k tortilla chips. 

Krok 5

Vzniklý dresink ochuťte prolisovaným česnekem, drceným kmínem, kajenským pepřem a solí.

Krok 6

Poté jej vlijte do mísy k připravenému těstovinovému základu a důkladně promíchejte.

Hotový salát dejte nejméně na dvě hodiny do lednice, aby si odpočinul a všechny ingredience prolnuly. Ovšem doporučuji nechat salát v lednici až do druhého dne, to je pak opravdu luxusní.

Pro zvýraznění a naprosté chuťové vyladění můžete hotový salát na talíři posypat lístky čerstvého koriandru a zakápnout limetkovou šťávou. Je to netradiční, ale výtečné.

Milovníci opravdu pálivých pokrmů mohou salát doplnit o nadrobno nasekanou čili papričku či do dresinku přimíchat čili omáčku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-mexicky-testovinovy-salat-s-cernymi-fazolemi-recept.html