jaktak.cz

Jak pěstovat ibiškovec jedlý neboli okru | návod

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat ibiškovec jedlý neboli okru | návod. Ibiškovec jedlý neboli okra (stejně tak se nazývají i plody této rostliny) se u nás zatím příliš nepěstuje, je to však škoda. Tato rostlina vyniká nejen bohatou úrodou zdravých plodů, které se využívají jako zelenina, ale také krásnými květy a dekorativními listy. V následujícím článku naleznete návod, jak si okru na zahradě vypěstovat.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Ibiškovec či ibišek jedlý (Hibiscus esculentus, Abelmoschus esculentus) je jednoletá rostlina, jejíž přesný původ není známý. Je možné, že pochází z Indie, kde se nazývá bhindi, případně z Etiopie nebo jiné země Afriky či Asie. V anglicky mluvících zemí se setkáme s názvem lady fingers či gumbo, ve Francii a Itálii gombo.

Krok 2

V našich podmínkách je vhodné si okru předpěstovat doma nebo ve skleníku a na venkovní stanoviště ji přesadit až v polovině května. Klíčení podpoříme namočením semínek na 12 – 24 hodin do vody či bylinkového nálevu. Semínka zasadíme po jednom asi 2 – 3 cm hluboko do malých květináčů či kelímků od jogurtu naplněných výsevním substrátem.

Setkala jsem se i s informací, že je lepší zasadit semínka během května přímo na finální stanoviště, postačí však, když si dáte při přesazování sazenic pozor a nepoškodíte kořeny.

 

Krok 3

Okra pro svůj růst potřebuje dostatek prostoru a tepla, vybereme chráněné místo na slunci či v polostínu. Velmi dobře se jí bude dařit ve skleníku nebo fóliovníku. Půda pro pěstování by měla být lehká, s dostatkem živin, které můžete dodat pomocí uleželého kompostu. V průběhu růstu přihnojujeme rostlinu asi 1× měsíčně - nejlépe organicky pomocí další dávky kompostu, případně bylinné jíchy či zkvašených slepičinců.

 

Zálivka by měla být pravidelná (minimálně 1× týdně), nicméně rostlina dobře snáší sucho. Zaléváme ji ke kořenům nejlépe v ranních hodinách. Vhodné je také mulčování.

 

 

 

Krok 4

Plody sbíráme asi 3.– 5. den po odkvětu, měly by být zhruba 5 – 8 cm velké (ne větší než 10 centimetrů) s měkkou stopkou, nenecháváme je na rostlině úplně dozrát, neboť by byly příliš tvrdé. Okru je třeba sbírat pravidelně (nejlépe obden) jako např. okurky či cukety, jinak zastaví nasazování dalších plodů.

Krok 5

Plody okry využijeme v kuchyni rozličnými způsoby – dají se smažit, grilovat, zapékat, větší plody i plnit. Hodí se i do dušených masových směsí a k přípravě polévky. Syrové plody lze přidat do zeleninového salátu. S ohledem na možný původ jsou také součástí tradiční indické kuchyně – zkuste si připravit třeba bhindi masalu či bhindi bhaji.

 

Nadbytek úrody je možné skladovat asi týden v lednici, případně zamrazit či zavařit nakyselo jako okurky.

 

Pokud vám nevyhovuje mazlavější konzistence tepelně upravných plodů, je možné ji zmírnit. Plody je vhodné dobře omýt a poté osušit utěrkou, měly by se pouze krátce tepelně upravit v celku, nejlépe s přidáním kyselých přísad – např. rajčat, citrónu, jogurtu, octu, apod.

 

Sušená rostlina s plody se využívá i jako součást suchých vazeb.

 

Nedozrálá semena okry se používají jako náhražka kávy, případně se z nich lisuje olej. Dají se také konzumovat syrové, chutnají podobně jako hrách. Naopak semena zcela dozrálých a uschlých plodů si můžete schovat na příští rok a vypěstovat si z nich další rostliny.

 

Mladé listy okry můžete přidat do zeleninového salátu nebo si z nich připravit špenát.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-ibiskovec-jedly-neboli-okru-navod.html