jaktak.cz

Jak využít nimbový olej proti zahradním škůdcům | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít nimbový olej proti zahradním škůdcům | rady a tipy. Nimbový olej se získává lisováním semen stromu Zederach indický (latinsky Azadirachta indica). Výsledný produkt mimo jiné představuje výbornou alternativu k chemickým prostředkům na ochranu rostlin. Je zcela přírodní a přesto velmi účinný. Nimbový olej využijete k postřiku preventivnímu i k ošetření rostlin již napadených mšcemi a dalšími druhy škůdců.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Postřik nimbovým olejem působí proti žravým a savým škůdcům jako jsou např. mandelinka bramborová, mšice, molice, svilušky, smutnice, pilatky a třásněnky. Silná česneková vůně tohoto oleje odpuzuje i mravence a housenky. Brání také růstu hub a plísní.

 

Jeho přírodní původ zaručuje šetrnost ke včelám a ostatním užitečným živochům a zároveň není třeba dodržovat žádnou ochrannou lhůtu před sběrem a konzumací plodů rostlin ošetřených postřikem.

 

Krok 2

Postřik připravíme následujícím způsobem: V 1 litru teplé vody (ne však příliš horké) důkladně rozmícháme 1 lžíci nimbového oleje a 3 kapky vhodného smáčedla (např. ekologického prostředku na nádobí či černého mýdla). Tekutinu nalijeme do postřikovače a ještě ji důkladně protřepáváme před použitím i během aplikace.

 

Postřik rostlin je vhodné provést brzy ráno a to na celou rostlinu, i na spodní stranu listů. Preventivně jej použijeme nejlépe 2 – 3x měsíčně, již napadené rostliny bude potřeba ošetřit častěji – každé 3 dny po dobu 3 týdnů.

 

Krok 3

Aplikace nimbového oleje zastavuje požerovou aktivitu škůdců, což vede v důsledku také k zastavení jejich množení a následnému uhynutí celé kolonie. Současně rostliny vyživuje.

 

Zálivka s nimbovým olejem je účinná i proti háďátkům, taktéž potačuje hnilobu kořenů a mírně stimuluje růst.

 

Postřik využijete na veškeré druhy zeleniny, ovoce i květin a bylinek náchylných k napadení mšicemi a ostatními škůdci (např. růže, brambory, jahody, rybízy a jiné bobuloviny, okurky, hlávkové zelí, apod.) , dá se použít i k ochraně pokojových rostlin.

Přirozenou vlastností nimbového oleje je jeho tuhnutí při pokojové a nižší teplotě.

Po vylisování oleje se pokrutiny dále zpracovávají, prášek z nich vyrobený lze také využít proti zahradním škůdcům – stačí ho přidat do substrátu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-nimbovy-olej-proti-zahradnim-skudcum-rady-tipy.html