jaktak.cz

Jak upéct povidlové mini šátečky z těsta se zakysanou smetanou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct povidlové mini šátečky z těsta se zakysanou smetanou | recept. Těsto, z něhož jsou upečeny šátečky s povidly z dnešního receptu, je univerzální. Neobsahuje cukr, a tak se dá plnit sladkými i slanými nádivkami. Těsto je jednoduché a práce s ním je také snadná, nelepí se. Ještě teplé pečivo je nadýchané, po vystydnutí těsto chutí i konzistencí připomíná těsto listové.

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 200 g zakysané krémové smetany
  • špetka soli
  • povidla
  • moučkový cukr na obalení

Krok 1

Hladkou mouku promíchejte se špetkou soli, přidejte na kousky pokrájený studený tuk a zakysanou smetanu. Vypracujte těsto – nejprve vytvořte konzistenci drobenky a pak spojte dohromady. Pracujte rychle, aby se těsto nezahřálo a nelepilo. Zabalte ho do folie a nechte přes noc v chladničce odpočinout.

Krok 2

Druhý den těsto rozválejte na plát o rozměrech zhruba 35×45 cm. Podélně ho nožem nebo rádýlkem rozdělte na 4 pruhy. Každý pruh potřete náplní, přeložte a spoj přimáčkněte. Náplň můžete zvolit jak sladkou, tak slanou. Šátečky jsou výborné s tvarohovou, makovou i ořechovou náplní. 

Krok 3

Nožem nebo rádlem nakrájejte těsto na kousky libovolné velikosti. Mini šátečky přendejte na plech vyložený papírem na pečení. Mohou být blízko u sebe.

Krok 4

Mini šátečky vložte do předem vyhřáté trouby na 175 °C a přibližně 15 minut pečte dozlatova. Někdy se stane, že  vyteče trochu náplně. Lžičkou nebo nožem (ihned po vytažení z trouby) ji přimáčkněte zpět. Ještě teplé kousky obalujte v moučkovém cukru.

Pokud chcete mít šátečky ještě hezčí na pohled, ozdobte každý kousek oloupanou mandlí. Musíte ji ale k těstu před pečením přilepit rozšlehaným vajíčkem. Těsto obsahuje hodně tuku a když to neuděláte, všechny mandle při manipulaci opadají (vyzkoušeno).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-povidlove-mini-satecky-z-testa-se-zakysanou-smetanou-recept.html