jaktak.cz

Jak připravit asijská vepřová játra | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit asijská vepřová játra | recept. Krátká tepelná úprava na dobře rozpáleném oleji játrům vyloženě sluší. Na povrchu jsou krásně opečená, přičemž uvnitř zůstanou úžasně šťavnatá. A když jsou předem naložená v pikantní marinádě plné zázvoru, česneku a výrazných asijských omáček, jsou pak doslova dechberoucí.

Co je potřeba

  • 800 g vepřových jater
  • 1 svazek jarní cibulky

Na marinádu:

  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 8 lžic Teriyaki sójové omáčky

(pro výraznější a pikantnější chuť lze použít i klasickou, či slanou a sladkou sójovou omáčku namíchat půl na půl)

  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 3–4 lžíce oleje (nejlépe sezamového)

 

Krok 1

Nejprve očistěte a najemno nastrouhejte zázvor, prolisujte česnek a v misce promíchejte s cukrem, limetkovou šťávou a sójovou i ústřicovou omáčkou.  

Krok 2

Do takto připravené marinády naložte na tenké plátky nakrájená, důkladně očištěná játra a nechejte v lednici 2 hodiny marinovat.

Krok 3

Jarní cibulku nasekejte nadrobno a současně oddělte bílé a zelené části. Do pokrmu se přidává každá část v jinou chvíli.

Krok 4

Ve velké pánvi, ideálně ve woku, rozpalte olej a postupně na něm zprudka, za stálého míchání, orestujte veškerá marinovaná játra. Před přidáním do pánve játra vyjměte z marinády a lehce okapejte. Marinádu ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat.   

Krok 5

Jakmile se kousky jater zatáhnou, přisypte k nim bílou část cibulky a krátce společně opečte.

Krok 6

Směs zalijte marinádou a vše chvilku poduste. Stačí 5-10 minut, jelikož játra tím, že jsou natenko nakrájená a ještě k tomu naložená, jsou opravdu rychle měkká.

Krok 7

Na závěr do pánve přisypte zelenou část cibulky, kterou již neduste, spíše jen tak promíchejte.

Takto připravená játra ihned podávejte, a to nejlépe s rýží, ovšem jsou výtečná i s čerstvou křupavou bagetkou, byť už nejsou tak autenticky asijská.

  • Použijete-li do marinády Teriyaki sójovou omáčku doporučuji místo krupicového cukru použít cukr třtinový. Chuť je pak opravdu neodolatelná – jemnější a sladší. Patřičný říz pokrmu dodáte přidáním nadrobno nasekané čili papričky.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-asijska-veprova-jatra-recept.html