jaktak.cz

Jak na zapečenou zeleninu se smetanou a parmazánem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na zapečenou zeleninu se smetanou a parmazánem | recept. Nesmírně elegantní gratin z barevných kusů nasládlé zeleniny, která se ve spojení s aromatickým sýrem, jemnou smetanou a výrazným kořením stane delikatesou vhodnou coby předkrm, ale i jako lehká večeře.

Co je potřeba

  • 4 kořenové petržele
  • 1–2 batáty
  • 4 větší červené řepy
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čerstvého smetanového sýru (žervé, Lučina)
  • 60 g najemno nastrouhaného parmazánu (dle chuti i více)
  • 4 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky granulovaného sušeného česneku
  • sůl a čerstvě drcený pepř k dochucení
  • olej na vymazání zapékací mísy

Krok 1

Veškerou zeleninu oloupejte, nakrájejte na tenké plátky. V případě, že jsou kusy zeleniny větší, nakrájejte půlkolečka.

Krok 2

V misce prošlehejte 100 ml smetany s polovinou parmazánu a ochuťte 1 lžičkou tymiánu, 1 lžičkou sušeného česneku, solí a pepřem.

Krok 3

Ochucenou smetanovou směsí přelijte nakrájenou zeleninu a důkladně promíchejte tak, aby byl každý kousek zeleniny obalený. Takto nechejte 30 minut marinovat.

Krok 4

Poté zeleninu vyskládejte do olejem vymazané zapékací mísy a rovnoměrně zalijte dalšími 100 ml smetany, ochuťte 2 lžičkami tymiánu, osolte, opepřete a posypte druhou polovinou parmazánu.

Kousky zeleniny můžete do mísy esteticky vyskládat v řadách, nebo si ušetřit čas a zeleninu jednoduše do mísy nasypat a jen urovnat.

Krok 5

Zapékací mísu překryjte alobalem a vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C). Pečte 40–45 minut.

Krok 6

Zatímco se zelenina zapéká, prošlehejte v misce žervé se zbylými 50 ml smetany, poslední lžičkou tymiánu a druhou lžičkou sušeného česneku.

Krok 7

Po uplynutí doby potřebné k pečení sejměte alobal ze zapékací mísy a na předpečenou zeleninu rozdělte krémovou směs. Již odkryté pak vložte zpět do trouby a při stejné teplotě dopékejte 10–15 minut, až bude povrch lákavě zlatavý, opečený a z trouby se bude linout okouzlující vůně.

Gurmáni mohou tento gratin připravit s gorgonzolou. Výsledná chuť je s ní ještě intenzivnější a rovněž i vůně aromatičtější. Pikantnost také podpoří 2 stroužky česneku použité místo česneku sušeného.   


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-zapecenou-zeleninu-se-smetanou-parmazanem-recept.html