jaktak.cz

Jak vyrobit ovocnou směs (džem) pro diabetiky | recept s březovým cukrem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak vyrobit ovocnou směs (džem) pro diabetiky | recept s březovým cukrem. Následující recept není žádná věda, mnozí tak jistě zavařujete už dávno. Článek je určen především těm, co museli vyloučit ze stravy řepný cukr a nechtějí, aby jejich strava obsahovala umělá sladidla a zbytečné přídavné a konzervační látky. Xylitol je k dostání v e-shopech i obchodech se zdravou výživou. Dováží se k nám z Číny a také z Finska, kde je velmi populární. Ve stejných obchodech naleznete i čistý citrusový pektin. Doporučuji dobře vybírat, rozdíl v ceně je někdy výrazný.

Co je potřeba

  • ovoce
  • březový cukr – xylitol
  • pektin
  • citronová šťáva
  • alkohol na vypláchnutí sklenic
  • sklenice s dobře těsnícím víčkem

Krok 1

Březový cukr neboli xylitol je přírodní sladidlo vyskytující se v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Zajímavostí je, že i lidské tělo si ho umí samo vyrobit a to dokonce až 15 g za den. Xylitol má stejnou sladivost jako cukr, příjemnou chuť bez jakékoli pachuti a kalorická hodnota je zhruba o 40 procent nižší než u cukru. Má také nízký glykemický index a proto je vhodný pro diabetiky. Marmelády s xylitolem jsou sice dražší než ty s cukrem nebo fruktózou, ale rozhodně si pochutnáte zdravěji. Domácí výroba vás přitom vyjde zhruba na polovinu prodejní ceny v obchodech – viz Tipy na konci článku.  

Krok 2

Marmeládu (džem, ovocnou směs, zavařeninu) vařte pokud možno z co nejčerstvějšího a dobře vyzrálého ovoce. Plody přeberte, plesnivé kusy nevykrajujte ale rovnou vyhoďte a ostatní opláchněte ve vodě. Pokud budete zpracovávat jahody, omyjte je i se stopkou, nechte je okapat a teprve pak ji odstraňte. Do jahod se tak nedostane voda (některé druhy mají uvnitř plodu dutinu). Ovoce pokrájejte na kousky a dejte vařit do kastrolu s co nejširším dnem. Nádobu zakryjte poklicí – marmeláda bude dříve hotová, směs začne rychleji vařit. Méně šťavnaté ovoce podlijte trochou vody pro začátek. 

Krok 3

Promíchejte xylitol s pektinem. Sáček s 10 g pektinu stačí na zahuštění 1 kg obsahu. Sladké ovoce jako jsou jahody, maliny aj. stačí osladit méně, na 1,5 kg očištěného ovoce přidávám 500 g xylitolu – mám tedy dohromady 2 kg směsi a tak přidám 20 g pektinu. Získám marmeládu s přibližným 75% obsahem ovoce. Kyselejší plody (meruňky, rybíz) sladím v poměru jedna ku jedné nebo jedna ku dvěma.

Krok 4

Jakmile se začne ovoce vařit, vsypte k němu směs xylitolu a pektinu a šťávu ze dvou citronů. Opravdu důkladně promíchejte, aby se vše dobře rozpustilo a znovu přiveďte k varu. Nádobu zakryjte, půjde to rychleji. Od doby, kdy se začne ovoce s cukrem vařit, směs občas promíchejte a odstraňujte pěnu, která se tvoří. Vařte 5–7 minut, pak odstavte a zhruba minutu míchejte již bez zahřívání. Plňte do sklenic, uzavřete víčkem a na 10 minut postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte do temna.

Na marmeládu jsem 9.6.2022 koupila jahody za 90 Kč/kg. Samosběr lze pořídit již od 50 Kč/kg. Xylitol jsem nakoupila na internetu za 197 Kč/kg, v tom samém obchodě pektin 15 Kč/10 g sáček. Bio citrony stály 500 g tj. 5 kusů 34,90 Kč.  Suroviny na téměř 2 kg marmelády vyšly na cca 283 Kč. Nejlevnější srovnatelnou marmeládu jsem našla za 130 Kč 200 g, jiní výrobci jsou ještě mnohem dražší.

Březový cukr ve vysokých dávkách může mít mírné projímavé účinky. Toxické účinky ani při vysokých denních dávkách nejsou známy.

U psů může xylitol způsobovat velmi těžké stavy, jež mohou způsobit smrt zvířete.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-ovocnou-smes-dzem-pro-diabetiky-recept-s-brezovym-cukrem.html