jaktak.cz

Jak udělat domácí likér z černého rybízu | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat domácí likér z černého rybízu | receptČerný rybíz nepatří mezi ovoce, na jehož sklizeň netrpělivě čekáme. Není tak sladký a chutný jako třeba jahody, maliny a navíc někoho může odradit jeho typická vůně. Od chvíle, kdy vyzkoušíte některý z následujících receptů na domácí likér, se však budete na jeho sezonu těšit.

Co je potřeba

  • 500 g černého rybízu
  • 170 g cukru
  • 500 ml brandy (vodky, konzumního lihu)

Krok 1

Bobule černého rybízu otrhejte z třapin, zbytek květu nemusíte odstraňovat. Třapiny nevyhazujte, ale usušte je spolu s rybízovými listy a uschovejte v suchu a temnu. V zimě si z nich můžete připravit výborný ovocný „čaj“, účinný při nachlazení. V případě potřeby ovoce omyjte proudem vody a nechte dobře okapat.

Krok 2

Rybíz vložte do sklenice s širším hrdlem a lehce jej rozmačkejte. Přidejte cukr, zalijte alkoholem a promíchejte. Nádobu dobře uzavřete dokonale těsnícím víkem, aby alkohol nevyprchal a postavte ji na slunečný parapet. Jednou nebo dvakrát denně s ní potřeste a nechte ji na okně, dokud se cukr nerozpustí. Pak ji přesuňte na tmavé místo, kde bude ještě minimálně měsíc nebo i déle. Maximální doba macerace by neměla přesáhnout 4 měsíce

Krok 3

Po uplynutí doby obsah láhve přefiltrujte přes velmi jemné síto nebo řidší tkaninu. Rybíz nemačkejte, nechte směs volně vykapat. Zbylou hmotu lze použít do dezertů pro dospělé i usušit na ovocný čaj. Likér rozdělte do čistých lahví a uskladněte v chladu.

  1. Likéry můžete připravovat i ze zmrazených bobulí uchovávaných v uzavřených sáčcích.
  2. Zbytek ovoce na sítu můžete uskladnit i ve skleničkách, alkohol a cukr zabrání kažení.
  3. Ovocné zbytky můžete zamíchat i do vysoprocentní čokolády, získáte chutný dezert pro dospělé.
  4. Likér v malém množství údajně pomáhá mírnit kašel
  5. Stejným způsobem lze připravit i likér z ostružin, malin a jiného ovoce..

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-liker-z-cerneho-rybizu-recept.html