jaktak.cz

Jak pěstovat rostliny pod ořešákem (rostliny tolerantní k alelopatii)

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat rostliny pod ořešákem (rostliny tolerantní k alelopatii). Některé rostliny vylučují látky, které znemožňují ostatním druhům růst v jejich blízkosti, a ubírat jim tak prostor a živiny. Tento jev se nazývá alelopatie. Mezi rostliny s alelopatickými účinky patří třeba akát nebo ořešák (nejedná se jen o často zmiňovaný ořešák černý, ale i dalších druhů ořešáku, i když v o něco menší míře), o němž pojednává tento článek. Existují totiž i rostliny, které jsou k látkám vylučovaným ořešákem tolerantní a poměrně dobře snáší jeho blízkost.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Jak již bylo zmíněno v úvodu, ořešák vylučuje chemické látky (u ořešáku konkrétně látku juglon), které nepříznivě ovlivňují růst jiných druhů rostlin. Netýká se to však jen bezprostřední blízkosti jeho kmene, tyto látky jsou obsaženy i v kořenech stromu, v listech, větvích a v neposlední řadě v ořechových skořápkách. Proto se nedoporučuje umisťovat jakékoliv části ořešáku na kompost – případně je nechat kompostovat alespoň 1 rok. Rádius dosahu alelopatických látek je zhruba stejně široký jako koruna stromu (klidně i o něco širší), avšak větve, listy i skořápky mohou dopadat i do větší vzdálenosti.

Krok 2

Alelopatické látky způsobují nízkou klíčivost ostatních druhů rostlin, zpomalují či zcela zastavují jejich vývoj nebo rostliny zcela zahubí.

Výčet rostlin, kterým alelopatické látky ořešáku škodí, by byl velmi dlouhý, proto se zaměříme na příklady rostlin, jež lze pod tímto stromem a v jeho okolí úspěšně pěstovat. Nicméně alelopatické látky silně škodí např. rajčatům, okurkám a paprikám, atd.

Krok 3

Rostliny tolerantní k juglonu

Ovocné stromy a keře – V blízkosti ořešáku lze velmi úspěšně pěstovat ostružiníky, maliníky, angrešty, rybízy, josty, broskvoně, meruňky, višně, třešně, trnky a slivoně. U jabloní a hrušní nelze říci s určitostí, jak konkrétní odrůda zareaguje, v naší zahradě některé druhy jabloní v okolí ořešáku úspěšně rostou a plodí, jiné bohužel skomírají.

 

Krok 4

Mezi další stromy a keře tolerantní k juglonu můžeme zařadit např. lísky, mandloně, lípy, šípkové růže, dříny, hlohy, duby, javory, akáty, zlatici či černý bez.

 

Co se týče zeleniny, v blízkosti ořešáku nám bez problémů vyroste mrkev, melouny, česnek, cibule, řepa, petržel, fazole, topinambury, kukuřice, rebarbora či křen selský (z vlastní zkušenosti mohu sdělit, že křen naroste, avšak kořeny jsou menší).

Krok 5

Bylinky – V okolí ořešáku se bude dařit např. mátě, meduňce, kostivalu, třapatkám, slézu, břečťanu či diviznám.

 

Květiny – Sousedství ořešáku lze využít i pro výsev či výsadbu vytrvalých druhů květin, které budou zpestřením nejen pro oko, ale také pro včely a další opylovače. Z květin můžeme zvolit např. tulipány, sněženky, modřence, růže, fialky, floxy, bohyšky či pivoňky.

Při vytváření seznamu tolerantních rostlin jsem vycházela převázně z vlastních zkušenosti vypozorovaných na naší zahradě (konkrétně pod mladými i velmi vzrostlým jedincem ořešáku královského, neboť zdroje se často velmi rozcházejí, je však možné, že závisí na množství látek vylučovaných konkrétním stromem (může zde hrát roli druh ořešáku i jeho stáří, apod.).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-rostliny-pod-oresakem-rostliny-tolerantni-k-alelopatii.html