jaktak.cz

Jak naložit okurky do hořčičného láku | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak naložit okurky do hořčičného láku | recept. Zavařené okurky nesmějí chybět v žádné domácnosti a recepty na ty nejlepší kyselé okurky patří k „rodinnému stříbru“ předávanému v rodině. Letos poprvé jsem dostala odvahu vyzkoušet recept prověřený generacemi našich babiček na křupavé malé okurčičky nakládané v hořčičném nálevu. Recept je jednoduchý, v rodině a teď už i mnou osvědčený. První ochutnávka již proběhla a okurky připravené tímto způsobem chutnaly všem. Hodí se jako pochoutka ke grilovanému masu, ke chlebu s domácím škvarkovým sádlem a dobře ochutí bramborový i jiný salát.

Co je potřeba

  • malé okurky nakládačky
  • mrkev
  • cibule
  • kopr

Nálev:

  • 1500 ml vody
  • 500 ml  8% octa
  • 350 g krupicového cukru
  • 80 g soli
  • 20 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • lžíce hořčičných semínek
  • 2 bobkové listy

plnotučná hořčice

Krok 1

Okurky důkladně omyjte a roztřiďte podle velikosti. Menší okurky jsou dobré jako příloha, ty větší využijete do salátů. Připravte si zeleninu: cibuli nakrájejte na tenké proužky a mrkev na slabší kolečka. Z kopru je lepší přidávat okolík s květy nebo trochu semínek. Pokud je nemáte, dejte raději menší kousek koprové nati.

Krok 2

Připravte si nálev. Ve vodě rozmíchejte cukr, sůl, přidejte veškeré opláchnuté koření a dejte vařit. Jakmile začne roztok vřít, přilijte ocet a 5 minut povařte v zakrytém hrnci. Pak odstavte a nechte 10 minut stát. Hořčičný nálev připravíte tak, že smícháte 1 díl plnotučné hořčice se 2 díly horkého nálevu a dobře promícháte.

Krok 3

Okurky naskládejte do sklenic, proložte zeleninou a zalijte horkým nálevem. Sklenice zavíčkujte a 15 minut zavařujte při 80 °C. Pak je vyndejte a nechte před uložením do sklepa vychladnout.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-nalozit-okurky-do-horcicneho-laku-recept.html