jaktak.cz

Jak upéct kořeněný květák s omáčkou z paprik | bezmasý recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct kořeněný květák s omáčkou z paprik | bezmasý recept. Lehký bezmasý pokrm z květáku je vhodný i pro vegetariány a celiaky, je přirozeně bezlepkový. Recept je z orientální kuchyně a je to ideální hlavní jídlo pro horké letní dny. Příprava je jednoduchá, není třeba žádných speciálních ingrediencí a složitých postupů. Podle našeho návodu takto upravit květák zvládne opravdu každý – pochutnáte si jak na teplém, tak na studeném. Podávejte nejlépe se salátem z čerstvé zeleniny nebo s pečivem.

Co je potřeba

Papriková omáčka:

  • 2 červené papriky (cca 400g)
  • 30 g kešu ořechů
  • 1–1,5 dl uvařené cizrny
  • 1 lžička balzamika
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/3 lžičky kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • ½ lžičky chilli
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku

Směs na květák:

  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky chilli
  • 3 lžíce citronové šťávy

1 květák (600 –800 g)

Krok 1

Předehřejte troubu na 220 °C. Papriky rozkrojte na polovinu, odstraňte semeník a vložte je do zapékací nádoby. Pečte 15–20 minut, dokud nezačne slupka černat. Pak vyndejte z trouby, nádobu zakryjte víkem a nechte je vychladnout, pak stáhněte slupku, jde to velmi snadno. 

Krok 2

Květák důkladně omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 3 cm. Olej, šťávu z citronu a koření na květák promíchejte dohromady. Směsí potřete plátky květáku z obou stran. Položte kousky na plech s pečicím papírem a pečte je při 220 °C v troubě zhruba 15–20 minut.

Papriky i květák můžete péct na jednom plechu dohromady.

Krok 3

Veškeré ingredience na paprikovou omáčku společně rozmixujte dohladka.

Na talíři ozdobte podle svého uvážení např. vařenou cizrnou, natí koriandru, chilli vločkami nebo zeleninou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-koreneny-kvetak-s-omackou-z-paprik-bezmasy-recept.html