jaktak.cz

Jak začít s pěstováním jahod | zahrada a rostliny

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak začít s pěstováním jahod | rady a tipy. Jahody se řadí mezi nejoblíbenější ovoce a na jejich sklizeň se každý rok těšíme. Jahody jsou k dostání celoročně, ale na voňavé, slaďoučké, na sluníčku dozrálé tuzemské plody si musíme počkat do června. Koupené jahody máme sice bezpracně, pokud jsme se nerozhodli pro stále rozšířenější samosběr, avšak musíme počítat s tím, že jsou ošetřeny proti chorobám a také hnojeny. Máte-li kousek místa na zahradě a láká vás možnost vypěstovat si vlastní jahody „bez chemie“, náš článek vám poradí, jak na to.

Jahody by se neměly pěstovat na jednom místě více než 3 roky. Je nutné na pozemku střídat plodiny, aby se zabránilo jednostrannému vyčerpání půdy a množení chorob a škůdců. Záhony by neměly být pod vzrostlými stromy, jahodníky by trpěly nedostatkem živin, vláhy a ve stínu málo kvetou. Vhodné je slunné stanoviště s lehčí propustnou půdou. Nevhodná je půda příliš těžká nebo podmáčená. Záhon pro výsadbu (rozuměj po vhodných předplodinách) je třeba připravit minimálně týden předem, aby se půda slehla. Do země zapravte důkladně rozložený kompost nebo Cererit. Vhodné předplodiny jsou rané brambory a raná zelenina nebo cibuloviny. Pokud jahody začínáte pěstovat na nově vytvořeném záhoně, je lepší připravit ho dopředu již na podzim.

 

Jahody se vysazují v létě od poloviny července až do konce léta (poloviny září), rostliny musí do zimy dobře zakořenit. Na jaře se vysazuje chladem ošetřená tzv. frigo sadba. Je-li to možné, vyplatí se řádky orientovat severojižním směrem, aby byly během dne obě strany stejnoměrně osluněné. Jahody se vysazují na záhon ve sponu 30 cm a víc, záleží na odrůdě. Ideální je pěstování v řádcích 70 cm od sebe, oceníte to při sběru, bude pohodlnější. Kupujte sadbu u spolehlivých prodejců a co nejrychleji rostliny zasaďte. Před výsadbou můžete kořeny namočit do vody a nechat je přes noc natáhnout vodu. Rostlinky nesázejte příliš hluboko, srdíčko musí být vidět. Půdu okolo sazenice důkladně přimáčkněte a nezapomeňte na dostatečnou zálivku.

Pravidelně a dostatečně jahodiště zalévejte, aby sazenice dobře zakořenily. Asi za dva týdny jahodníky přihnojte dusíkatým hnojivem, ale pozor, aby hnojivo nepřišlo do středu (srdíčka) rostliny. Včas odstraňujte plevel a mělce záhony okopávejte.

Před zimou rostlinky přihrňte zemí nebo půdu zakryjte mulčem. Použít můžete slámu, rašelinu nebo štěpku z ovocných stromů. Před velkými mrazy záhon zakryjte chvojím.

Tento článek je obsahově stručný, pokud potřebujete podrobnější informace, poraďte se nejlépe u pěstitelů jahod (jahodárny). Poradí vám jakou vybrat odrůdu a někde si sazenice můžete i koupit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zacit-s-pestovanim-jahod-zahrada-rostliny.html