jaktak.cz

Jak na Joppi omáčku aneb výrazný majonézový dip s rajčaty a kari kořením | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na Joppi omáčku aneb výrazný majonézový dip s rajčaty a kari kořením | recept. Výtečná holandská omáčka na bázi rajčatového dipu s majonézovým základem, která svou delikátně pikantní, ale díky opečeným rajčátkům i příjemně nasládlou chutí, báječně doplní hranolky, pochoutku z grilu a své místo zastane i jako výrazný dip podávaný k zelenině.

Co je potřeba

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 větší cherry rajčátka
  • 250 g majonézy
  • 3 lžičky kari koření
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octu
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • sůl a pepř na dochucení

Krok 1

Na lžíci oleje orestujte nadrobno nasekanou cibuli.

Krok 2

Jakmile cibule zezlátne, přidejte k ní najemno nasekaná rajčátka, a to i se šťávou, kterou při krájení pustí. Za stálého míchání pár minut opékejte a poté nechejte zchladnout.

Krok 3

Následně rajčatovou směs vmíchejte do majonézy.

Krok 4

Omáčku ochuťte kari kořením, dijonskou hořčicí a vinným octem, doslaďte cukrem a dle chuti osolte a opepřete. Takto připravenou ji nechejte v lednici alespoň hodinu proležet.

Omáčka skvěle doplní kus grilovaného masa, v troubě pečené a lahodně křupavé kuřecí stripsy, hranolky, pečené brambory či i prostou, na hranolky nakrájenou zeleninu coby dip k namáčení.

Pro jemnější a hladší konzistenci můžete omáčku v úplném závěru promixovat tyčovým mixérem.

  • Do tradiční Joppi omáčky se na místo cherry rajčátek přidává rajčatová passata, která se orestuje na pánvi s cibulí. Ovšem přidává se pouze jedna lžička, pro kterou jsem nechtěla otevírat celé balení passaty a nadrobno nasekaná rajčátka byla skvělou náhradou. Pokud ale máte passatu zrovna k dispozici, směle ji do omáčky použijte.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-joppi-omacku-aneb-vyrazny-majonezovy-dip-s-rajcaty-kari-korenim-recept.html