jaktak.cz

Jak připravit grilovaný lilek s řeckým jogurtem a česnekovou omáčkou | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit grilovaný lilek s řeckým jogurtem a česnekovou omáčkou | recept. Léto v plném proudu přináší kromě vodních radovánek a večerního grilování i jeden zásadní problém: Kam s tím? Místo standardního „Ahoj, jak se máš?“ zařazujeme na úvod konverzace otázku „Nechceš cuketu?“ a naše opatrné protějšky, vědomi si naší vynalézavosti, s obavami zkoumají každý kousek perníku nebo bramboráku. Protože zelená a žlutá cuketa již patří mezi stálice české letní zahrady, mnozí začali experimentovat s tmavě fialovým lilkem. Nemohu posoudit, zda je to právě barva nebo houbovitá konzistence a nevýrazná chuť, která vzbuzuje nedůvěru a nutí kuchaře maskovat jej ve francouzském ratatouille nebo italských lasagních. Vděčný lilek si ovšem zaslouží být hlavní postavou ve svém příběhu, právě jako je tomu tak v následujícím středomořském receptu.

Co je potřeba

  • 2 lilky a 2 lžičky soli na odpočinutí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na ochucení
  • nasekaná hladkolistá petržel

 

Česnekový jogurt:

  • 300g řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • máta podle chuti
  • sůl na dochucení
  • 2-3 lžíce vody

 

Chili máslo:

  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce chili vloček
  • 1 lžička sladké papriky

Krok 1

Ačkoli se může tato úprava zdát surovinově náročná, z fotografií poznáte, že se jedná o ingredience běžně dostupné během akčních týdnů (a dlouho po nich) v oblíbeném řetězci supermarketů.

Krok 2

Syrový lilek může mít lehce nahořklou chuť, proto ho před samotnou přípravou podélně nařízneme ze všech stran a necháme odpočinout ve slané vodě. Poté lilek potřeme olivovým olejem (skvělý je i sezamový) a pečeme asi půl hodiny při teplotě 180 °C , a nebo jej jednoduše hodíme na gril. Hotový lilek je měkký a propadá se, může mít také zčernalou slupku.

Krok 3

Zatímco se lilek griluje připravíme si máslo a jogurt. V misce řeckého jogurtu smícháme prolisované stroužky česneku s čerstvou mátou a solí, případně můžeme směs mírně rozředit vodou. Výbornou veganskou náhradou pak bude kokosový jogurt nebo kokosová zakysaná smetana. 


 

Krok 4

 

Pro chilli máslo zahřejeme dvě lžíce olivového oleje na pánvi, přidáme máslo nebo jeho veganský ekvivalent a po rozehřátí do směsi vmícháme rajčatovou pastu (nebo rozmixovaná rajčata z plechovky) a koření a necháme všechny suroviny spojit. Omáčku udržujeme teplou do podávání. 


 

 

 

Krok 5

Připravte si lůžko z česnekového jogurtu, položte na něj lilek, přelijte chili máslovou omáčkou a ozdobte hladkolistou petrželí. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-grilovany-lilek-s-reckym-jogurtem-cesnekovou-omackou-recept.html