jaktak.cz

Jak využít pěťour maloúborný | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít pěťour maloúborný | zahrada a rostliny. Pěťour maloúborný je značně rozšířený plevel, který jistě budete znát z vaší zahrádky. Možná jste však nevěděli, že se tato rostlina dá velmi dobře zužitkovat nejen v kompostu nebo pro krmení drůbeže a dalších domácích zvířat, ale také v kuchyni a pro léčebné účely.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Pěťour maloúborný (latinsky Galinsoga parviflora) je jednoletá bylina, kterou nejčastěji nalezneme na záhonech, ve sklenících, na kompostu, okolo cest i na rumištích.

Krok 2

Tato bylina představuje zdroj bílkovin, flavonoidů, saponinů, vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek. V kuchyni využijeme mladé listy a výhony pěťouru, které najdou uplatnění jako alternativa dušeného špenátu, případně v syrovém stavu jako součást zeleninového salátu.

Krok 3

Léčivé účinky pěťouru jsou mimo jiné následující:

  • Napomáhá detoxikaci organismu, čistí krev
  • Má protizánětlivé a dezinfekční účinky, snižuje horečku
  • Posiluje imunitu, zlepšuje látkovou výměnu
  • Snižuje krevní tlak
  • Podporuje tvorbu mateřského mléka
  • Působí proti bolesti hlavy, zubů a kloubů
  • Zevně se využívá proti paradontóze, pomáhá při léčbě lupénky, ekzémů, vyrážek a dalších kožních potíží, hojí rány a bércové vředy

Krok 4

Pro léčebné účely sbíráme kvetoucí nať po celou dobu vegetace. Rostlina kvete zhruba od dubna až do pozdního podzimu, máme tedy pro její sběr spoustu možností. Pěťour lze užívat ve formě čaje (připravujeme jej jako odvar) nebo čerstvé šťávy z odšťavněné nati, je možné z něj připravit i tinkturu. Nať si můžeme také nasušit do zásoby a využít ji v zimním období. 

Zevně se používá formou obkladů, koupelí či žvýkání čerstvé nati v případě paradontózy.

 

 

Říká se, že jakmile začne pěťour na jaře hojněji růst, můžeme na záhon vysadit teplomilné rostliny (jako např. okurky, papriky, rajčata, apod.).

Rostlinu by neměly ve větším množství nebo dlouhodobě užívat těhotné ženy. V době kojení je však velkým přínosem pro její schopnost podporovat tvorbu a kvalitu mateřského mléka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-petour-malouborny-zahrada-rostliny.html