jaktak.cz

Jak využít kapustku obecnou | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít kapustku obecnou | zahrada a rostliny. Kapustka obecná je jeden z nejrozšířenějších plevelů, který se však nechá velmi snadno vyplít, roste totiž převážně jednotlivě. Pokud se jí chcete na záhonech zbavit, musíte ji vytrhnout dříve, než dozrají semena. Tuto rostlinu můžete využít ke krmení hospodářských zvířat, ale i v kuchyni a pro léčebné účely.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Kapustka obecná je jednoletá rostlina, která roste zejména na pasekách, pastvinách, polích, v zahradách i v lesích, u cest, na rumištích a dalších místech, která jsou spíše vlhčí (ale i vysychavá) s výživnou půdou. Je velmi hojně rozšířená od nížin až po vyšší polohy, daří se jí hlavně ve stínu a polostínu.

 

Krok 2

Mladé listy a stonky kapustky mají jemnou chuť, později jsou tužší a mohou být hořké (hořkost se však ztratí tepelnou úpravou). Využijeme je jako náhradu špenátu, do salátů i sendvičů, zeleninových a masových nákypů, hodí se i pro přípravu polévky, bylinkového pesta či salsy.

V kuchyni najdou uplatnění i květy, které se objevují od května až do října. Ke zdobení pokrmů, do salátů i dalších pokrmů používáme poupata i čerstvě rozvinuté květy.

Krok 3

Kapustka obecná má také léčivé účinky – mléko vylisované z lodyh zklidňuje citlivou a podrážděnou pokožku, hojí rány a bolavé a popraskané bradavky při kojení.

Z kapustky můžeme vyrobit i mast proti těmto potížím – 1 hrnek pokrájených čerstvých listů a 1 hrnek kokosového oleje, ghí, sádla nebo jiného vhodného tuku povaříme na mírném ohni ve vodní lázni asi 2 hodiny, necháme macerovat přes noc a druhý den mast opět zahřejeme, přecedíme přes plátýnko, přelijeme ji do čistého kelímku a necháme ztuhnout. Mast používáme 3× denně na postižená místa.

 

Čaj z kapustky obecné je možné využít k zastavení laktace. Vylisovaná šťáva užívaná vnitřně pomáhá při onemocněních močového ústrojí a ledvin.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-kapustku-obecnou-zahrada-rostliny.html