jaktak.cz

Jak využít česnáček lékařský | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít česnáček lékařský | zahrada a rostliny. Česnáček lékařský (latinsky Alliaria petiolata) je divoká bylina, která představuje cenný zdroj vitamínů A, C, E, vitamínů skupiny B, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a dalších zdraví prospěšných látek. Vyskytuje se od brzkého jara, ale při mírnější zimě můžeme listy sbírat téměř po celý rok. Tato rostlina poslouží v kuchyni pro přípravu různých pokrmů a má velmi širokou škálu léčivých účinků.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Česnáček lékařský je dvouletá bylina, která hojně roste v listnatých a lužních lesích, okolo cest a plotů i v zahradách pod různými dřevinami. Bohatý výskyt této rostliny signalizuje výživnou půdu s vysokým obsahem dusíku. Česnáček má přízemní listy ledvinovitého tvaru, později se objevují zubaté trojhranné listy. Bylina kvete od dubna do července.

Krok 2

Léčivé účinky česnáčku lékařského jsou mimo jiné následující:

  • Působí proti jarní únavě, detoxikuje organismus a čistí krev, zahřívá tělo
  • Zmírňuje otoky
  • Pomáhá proti průjmu a nadýmání
  • Užívá se při léčbě kašle a bronchitidy
  • Hojí ekzémy a jiné kožní potíže (vnitřně i zevně)
  • Má protizánětlivé účinky, zevně se používá při zánětech dásní, k hojení ran, apod.

 

Krok 3

Pro léčebné účely sbíráme listy, které se bohužel nedají nasušit do zásoby, neboť sušením ztrácejí požadované česnekové aroma (nejsilnější aroma mají listy ještě před rozkvětem). Z čerstvých listů připravujeme čaj, případně tinkturu. Z kořene je možné vyrobit domácí bylinnou mast.

Krok 4

V kuchyni využijeme mladé listy, které chutí připomínají česnek a řeřichu – syrové se hodí pro přípravu salátů, pomazánek, bylinkového pesta. Tepelnou úpravou česnáček příjemné aroma ztrácí, proto je vhodné jej do pokrmů přidávat až na samém konci vaření – poslouží k dochucení omáček, polévek, ryb, jehněčího masa, vařených a jinak upravených brambor, apod.

Kořeny česnáčku dobře nahradí křen, semena pak lze zužitkovat pro výrobu domácí hořčice, použít je lze i jako koření namísto pepře. Poupata a rozvinuté květy se hodí do salátů a k dekorování hotových pokrmů.

Pokud chcete přilákat motýly, určitě česnáček lékařský v zahradě ponechte, je velmi oblíbený u několika druhů motýlů.

Česnáček je možné použít také k ochucení octa či oleje. V tekutině můžeme macerovat celé čerstvé výhony i s poupaty.

Užívání česnáčku lékařského není vhodné pro malé děti, ani těhotné a kojící ženy. Ani ostatní by rostlinu neměli konzumovat ve velkém množství.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-cesnacek-lekarsky-zahrada-rostliny.html