Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept
Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept. Ve vývaru připravený, kořením provoněný a slaným sýrem zvýrazněný kuskus, jímž jsou naplněna a následně zapečena šťavnatá rajčata, je zárukou nejen příjemně lehkého, ale i nebývale chutného oběda se snadnou přípravou.
Co je potřeba
- 4 velká rajčata
- 80 g kuskusu
- 160 ml horkého zeleninového vývaru
- 50 g sýru Feta
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- pepř dle vlastní chuti
Krok 1
Ze všeho nejdříve nasypte do misky kuskus, osolte jej a zalijte horkým vývarem. Přiklopte pokličkou či talířkem a nechejte 5 minut bobtnat.
Krok 2
Mezitím omyjte rajčata, seřízněte jim vršky a středy vydlabejte. Dužinu poté pokrájejte na malé kousky.
Krok 3
Změklý a nabotnalý kuskus vsypte do větší mísy a promíchejte s nakrájenou dužinou rajčat, okořeňte bazalkou, tymiánem, solí i pepřem a zjemněte olejem.
Krok 4
Nakonec přidejte najemno nastrouhaný sýr a promíchejte.
Krok 5
Kuskusovou směsí následně plňte vydlabaná rajčata.
Krok 6
Přesuňte je do vymazané zapékací mísy, přiklopte seříznutými vršky a v případě, že vám ještě zbyla kuskusová směs, rozložte ji do pekáčku vedle rajčat. Společně zapékejte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) 35–40 minut.
Zapečená plněná rajčata si vychutnáte jako lehký teplý oběd či večeři, ovšem báječná jsou i zastudena coby zdravá svačinka například na výlet.
- Dětem můžete kuskusovou směs zjemnit mozzarellou přidanou místo slaného sýru, dospělým zvýraznit aromatickou nivou či pikantní čili papričkou nasekanou najemno, případně jiným pálivým kořením.